Wydaje się, że na dobre minęła era, gdy troska o dietę nierozerwalnie związana była z chęcią zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Dziś nie jest już tajemnicą, że nasza dieta, rozumiana jako prawidłowe nawyki żywieniowe ma niebagatelne znaczenie dla stanu organizmu, w tym funkcjonowania systemu immunologicznego. Jakie produkty szczególnie sprzyjają wzmacnianiu odporności? W naszym menu nie może zabraknąć źródeł białka - ich optymalna dawka to ok. 25% dziennego spożycia kalorycznego. Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, radzi: - Poza rybami, owocami morza, produktami sojowymi i strączkami, pamiętajmy o zielonych warzywach
liściastych i mało jeszcze popularnej spirulinie, która dba o produkcję przeciwciał - pogromców wirusów i bakterii. Włączyć ją do diety możemy np. poprzez dodanie do sosów, sałatek czy koktajli. Pozytywnie na układ immunologiczny wpływa także beta-karoten i witamina C. Pokaźne ich ilości znajdziemy w jarmużu i szpinaku.
Zielone miski mocy
Składniki:
- Green Drink marki Eisberg (rukola, sałata rzymska, marchew, jarmuż, szpinak) – 160 g
- 1 duży banan
- awokado
- sok z cytryny
- 2 kiwi
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki spiruliny
- szklanka wody
do dekoracji:
- jabłko
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie
- siemię lniane
Przygotowanie:
Gotową mieszankę Green Drink wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Podawać w miseczkach dekorując według uznania.