Zimowe placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem

Cynamon, pomarańcze, miód – cudowne smaki i aromaty, które od zawsze przywodzą na myśl święta i zimową aurę. Poniższy przepis to świetny pomysł na zdrową, jaglaną przekąskę dla dzieci i dorosłych, która ze względu na swój cynamonowy aromat, świetnie wkomponuje się w zimowe menu
2021-01-03 00:00
Udostępnij
Zimowe placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na wiele sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami, które królują w domowym menu. Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca życia. Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych smakoszy, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu, ewentualnie podsmażyć na większej ilości tłuszczu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.

 Placuszki z kaszy jaglanej

 

Składniki na ok 6 - 7 szt.

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie
  • Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

 

Porada: używając oleju kokosowego należy go delikatnie podgrzać aby osiągnął ciekłą konsystencję i dopiero wtedy połączyć go z innymi składnikami. Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Placuszki można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.