Miód to prawdziwy skarb, nie tylko w kuchni. Jest najlepszym spożywczym sprzymierzeńcem zdrowia, bo jego działanie porównywalne jest z działaniem antybiotyków. Pszczeli produkt ma mnóstwo właściwości; może łagodzić, a nawet leczyć wiele dolegliwości. Warto go jeść przez cały rok i nie martwić się o dodatkowe kilogramy. Jeśli zastąpimy nim cukier, nie tylko nie przytyjemy, ale pozbędziemy się dokuczliwych przypadłości choćby takich jak bezsenność czy depresja.
Zazwyczaj sięgamy po miody kwiatowe. Do wyboru mamy kilkanaście gatunków. Każdy z nich służy zdrowi, ale każdy w zależności od surowca charakteryzuje się innym działaniem. Od stuleci wykorzystuje się miód do wspomagania organizmu w chorobie. Wybierając miód warto wiedzieć na co konkretnie może pomóc!
Gatunki miodów kwiatowych:
Akacjowy – usprawnia układ moczowy, korzystnie działa na funkcjonowanie nerek; ma swój udział w łagodzeniu problemów związanych z nadkwaśnościach żołądka; podobne działanie wykazuje miód, którego nektar pochodzi z wrzosu
Gryczany – skuteczny na ból gardła, kaszel i chrypę
Lawendowy – pomaga łagodzić objawy grypy; zapobiega powstawaniu powikłań pogrypowych
Lipowy – przypisywane jest mu działanie uspokajające i wyciszające; miód ułatwia zasypianie; jest wskazany dla osób nerwowych, zestresowanych mających problemy z zasypianiem; lipowy nektar wzmacnia odporność, warto podawać go w okresie jesienno-zimowym i przy przeziębieniach
Malinowy – przede wszystkim wspomaga serce; dlatego może być śmiało spożywany przez pacjentów z chorobami serca, zwłaszcza seniorów; malinowy sprzyja zrastaniu kości i łagodzi kłopoty trawienne
Wielokwiatowy – łagodzi objawy alergii; jest doskonałym uzupełnieniem diety anemików
Miód ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Od wieków znany jest jako cudowne lekarstwo na wiele dolegliwości i schorzeń. Już starożytni doceniali jego nadzwyczajne właściwości lecznicze i upiększające. Spożywanie miodu ma wiele zalet. Jedną z nich jest wzmocnienie odporności. Wraz z nadejściem pierwszych wrześniowych chłodów powinniśmy sięgnąć po słoik z miodem, by ochronić swój organizm przed jesiennymi przeziębieniami.
Jak wybrać dobry miód?
Wiele osób zastanawia się czy kupiło prawdziwy miód. Podpowiadamy czym się kierować, chcąc wybrać dobry miód.
- kupujmy miód w sprawdzonych miejscach, najlepiej prosto z pasieki lub w sklepach ze zdrową żywnością
- prawdziwy miód można poznać po cenie; więcej zapłacimy za dobry miód
- prawdziwy miód krystalizuje się; w czasie zagęszczania miód zmienia kolor i staje się mętny!
- na dnie słoika z miodem prawdziwym osadza się gęstsza warstwa, która przypomina maź i jest trochę innego koloru niż reszta miodu
- barwa ani smak miodu nie jest wyznacznikiem czy miód jest prawdziwy czy podrabiany; miody mają różne barwy i smaki
- najprostszym sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest umieszczenie kropli miodu na kartce papieru, jeśli się rozpłynie to znaczy, że miód jest podrabiany.