Zioła to najlepsze przyprawy, poprawiające smak i zapach jedzenia, a także dodające nam zdrowia. Zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, korzystnych dla organizmu - m.in. składniki mineralne, witaminy, enzymy, barwniki roślinne oraz olejki eteryczne. Bardzo ważne dla zdrowia jest to, że zawierają niezwykle dużo antyoksydantów tj. substancji o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych.
Wiosną można zabawić się w miejskiego ogrodnika i rozpocząć uprawę niektórych ziół na parapecie, balkonie czy ogródku. To duża przyjemność i stały dostęp do pachnących przypraw. W walce z przeziębieniem skutecznie pomoże szałwia, tymianek, imbir, pieprz, kurkuma oraz gałka muszkatołowa, również ostra papryka przeciwdziała przeziębieniom, oprócz antybakteryjnej kapsaicyny, zawiera duże ilości witaminy C. Jeśli ktoś ma problemy z wątrobą i przemianą materii, powinien przyprawiać potrawy miętą, anyżem, kminkiem i kurkumą. Ważne jest też to, że stosowanie ziół zmniejsza ilość przyjmowanej soli kuchennej, której zjadamy za dużo. Mieszankę bazylii z rozmarynem można stosować zamiast soli. Zioła posiadają właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające, a więc pomagają uporać się z licznymi dolegliwościami, występującymi powszechnie m.in. u osób otyłych.
Australijscy naukowcy odkryli wpływ ziół na naszą psychikę. Dowiedli, że gdy spożywamy potrawy ostre, z dużą ilością pieprzu, papryki lub chili nasz organizm wytwarza endorfiny – hormony szczęścia. Tak więc osoby, które lubią ostre potrawy, odczuwają i zachowują się podobnie, jak np. maratończycy podczas biegu.
Przykłady działania najbardziej popularnych przypraw i ziół:
Anyż – dodany do potraw pobudza czynność jelit, reguluje funkcje gruczołów trawiennych
Chili – zawarta w niej kapsaicyna reguluje i poprawia trawienie, a także zwiększa utratę ciepła z organizmu
Cynamon - szczypta cynamonu reguluje trawienie, działa antyseptycznie i obniża poziom cukru we krwi
Czosnek – ma działanie bakteriobójcze, zwiększa odporność ,obniża poziom cholesterolu we krwi
Gałka muszkatołowa – pobudza apetyt, uspakaja jelita, poprawia nastrój
Goździk - działa antyseptycznie
Imbir – kłącza imbiru to afrodyzjak, a także ma działanie pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie
Kminek - reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, pobudza trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo
Kolendra – pobudza czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych, działa żółciopędnie, przeciwbólowo, antyseptycznie
Pieprz – sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, stymuluje układ trawienny, zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze
Jak stosować zioła - propozycja miejskiego ogrodnika:
Bazylia – najlepszy duet stanowi z pomidorami, dodaje się ją do pizz, tart, sałatek, potraw z jaj i twarożku
Estragon - wyśmienity do sałatek, zup i drobiu
Mięta – idealna do napojów, herbatek, deserów i sosu miętowego
Oregano - jest idealne do past, pomidorów, pizzy, warzyw i mięs
Rozmaryn – jest idealny do ziemniaków, mięs
Szałwia – pasuje do wątróbki, cielęciny i włoskich kopytek - gnocci
Tymianek - doskonale poprawia smak warzyw strączkowych, nadaje się do ryb, mięs, wywarów i sosów
Przykłady wykorzystania ziół w kuchni:
UDKA KURCZAKA W ZIOŁACH
4 porcje
1 porcja 3 PUNKTY™
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez skóry
- świeże zioła – estragon, rozmaryn, tymianek
- pieprz i ewentualnie sól
Sposób wykonania:
- udka oprószyć przyprawami i ziołami, zawinąć w folię aluminiową, którą na wierzchu nakłuć igłą
- piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C ok. 30 minut
MAKARON W SOSIE SEROWO-ZIOŁOWYM
2 porcje, 1 porcja 6,5 PUNKTÓW™
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas gotowania: ok. 12 minut
Czas marynowania: ok. 5 minut
Składniki na potrawę:
- 120 g makaronu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek|
- łyżeczka mąki
- 250 ml chudego mleka
- 150 ml wody
- 25 g serka typu rokpol, gorgonzola (20-25% tłuszczu)
- 2 łyżki tartego sera (32% tłuszczu)
- ¼ pęczka bazylii
- ½ pęczka oregano
- sól, pieprz, gałka muszaktułowa
Składniki na sałatkę:
- 6 pomidorów
- cebula
- ½ pęczka bazylii
- 2 łyzki octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka kropli słodziku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- makaron ugotować w osolonej wodzie
- do oliwy dodać mąkę, mleko oraz wodę, całość dokładnie wymieszać
- dodać ser rokpol i rozpuścić go
- całość przyprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową
- posiekać oregano, bazylię, i dodać do sosu
- makaron polać sosem i udekorować listkami bazylii
Sposób wykonania sałatki:
- pomidory sparzyć, pokroić na ćwiartki, cebulę oraz bazylię posiekać i całość dokładnie pomieszać
- sporządzić dresing z octu balsamicznego, oliwy, soli, pieprzu oraz słodziku
- polać nim sałatkę i odstawić na 5 minut
www.dieta.fit.pl