Zioła to najlepsze przyprawy, poprawiające smak i zapach jedzenia, a także dodające nam zdrowia. Zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, korzystnych dla organizmu - m.in. witaminy, enzymy i olejki eteryczne
fit.pl
2007-05-23 00:00
Udostępnij
Zioła: dla smaku i zdrowia

Zioła to najlepsze przyprawy, poprawiające smak i zapach jedzenia, a także dodające nam zdrowia. Zawierają wiele substancji biologicznie czynnych, korzystnych dla organizmu - m.in. składniki mineralne, witaminy, enzymy, barwniki roślinne oraz olejki eteryczne. Bardzo ważne dla zdrowia jest to, że zawierają niezwykle dużo antyoksydantów tj. substancji o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych.

Wiosną można zabawić się w miejskiego ogrodnika i rozpocząć uprawę niektórych ziół na parapecie, balkonie czy ogródku. To duża przyjemność i stały dostęp do pachnących przypraw. W walce z przeziębieniem skutecznie pomoże szałwia, tymianek, imbir, pieprz, kurkuma oraz gałka muszkatołowa, również ostra papryka przeciwdziała przeziębieniom, oprócz antybakteryjnej kapsaicyny, zawiera duże ilości witaminy C. Jeśli ktoś ma problemy z wątrobą i przemianą materii, powinien przyprawiać potrawy miętą, anyżem, kminkiem i kurkumą. Ważne jest też to, że stosowanie ziół zmniejsza ilość przyjmowanej soli kuchennej, której zjadamy za dużo. Mieszankę bazylii z rozmarynem można stosować zamiast soli. Zioła posiadają właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające, a więc pomagają uporać się z licznymi dolegliwościami, występującymi powszechnie m.in. u osób otyłych.

Australijscy naukowcy odkryli wpływ ziół na naszą psychikę. Dowiedli, że gdy spożywamy potrawy ostre, z dużą ilością pieprzu, papryki lub chili nasz organizm wytwarza endorfiny – hormony szczęścia. Tak więc osoby, które lubią ostre potrawy, odczuwają i zachowują się podobnie, jak np. maratończycy podczas biegu.

 

Przykłady działania najbardziej popularnych przypraw i ziół:

Anyż – dodany do potraw pobudza czynność jelit, reguluje funkcje gruczołów trawiennych

Chili – zawarta w niej kapsaicyna reguluje i poprawia trawienie, a także zwiększa utratę ciepła z organizmu

Cynamon - szczypta cynamonu reguluje trawienie, działa antyseptycznie i obniża poziom cukru we krwi

Czosnek – ma działanie bakteriobójcze, zwiększa odporność ,obniża poziom cholesterolu we krwi

Gałka muszkatołowa – pobudza apetyt, uspakaja jelita, poprawia nastrój

Goździk - działa antyseptycznie

Imbir – kłącza imbiru to afrodyzjak, a także ma działanie pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie

Kminek - reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, pobudza trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo

Kolendra – pobudza czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych, działa żółciopędnie, przeciwbólowo, antyseptycznie

Pieprz – sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, stymuluje układ trawienny, zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze


Jak stosować zioła - propozycja miejskiego ogrodnika:

Bazylia – najlepszy duet stanowi z pomidorami, dodaje się ją do pizz, tart, sałatek, potraw z jaj i twarożku

Estragon - wyśmienity do sałatek, zup i drobiu

Mięta – idealna do napojów, herbatek, deserów i sosu miętowego

Oregano - jest idealne do past, pomidorów, pizzy, warzyw i mięs

Rozmaryn – jest idealny do ziemniaków, mięs

Szałwia – pasuje do wątróbki, cielęciny i włoskich kopytek - gnocci

Tymianek - doskonale poprawia smak warzyw strączkowych, nadaje się do ryb, mięs, wywarów i sosów


Przykłady wykorzystania ziół w kuchni:

UDKA KURCZAKA W ZIOŁACH

4 porcje
1 porcja 3 PUNKTY™
Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez skóry
- świeże zioła – estragon, rozmaryn, tymianek
- pieprz i ewentualnie sól

Sposób wykonania:

- udka oprószyć przyprawami i ziołami, zawinąć w folię aluminiową, którą na wierzchu nakłuć igłą
- piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C ok. 30 minut

MAKARON W SOSIE SEROWO-ZIOŁOWYM

2 porcje, 1 porcja 6,5 PUNKTÓW™
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas gotowania: ok. 12 minut
Czas marynowania: ok. 5 minut

Składniki na potrawę:

- 120 g makaronu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek|
- łyżeczka mąki
- 250 ml chudego mleka
- 150 ml wody
- 25 g serka typu rokpol, gorgonzola (20-25% tłuszczu)
- 2 łyżki tartego sera (32% tłuszczu)
- ¼ pęczka bazylii
- ½ pęczka oregano
- sól, pieprz, gałka muszaktułowa

Składniki na sałatkę:

- 6 pomidorów
- cebula
- ½ pęczka bazylii
- 2 łyzki octu balsamicznego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka kropli słodziku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

- makaron ugotować w osolonej wodzie
- do oliwy dodać mąkę, mleko oraz wodę, całość dokładnie wymieszać
- dodać ser rokpol i rozpuścić go
- całość przyprawić pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową
- posiekać oregano, bazylię, i dodać do sosu
- makaron polać sosem i udekorować listkami bazylii

Sposób wykonania sałatki:

- pomidory sparzyć, pokroić na ćwiartki, cebulę oraz bazylię posiekać i całość dokładnie pomieszać
- sporządzić dresing z octu balsamicznego, oliwy, soli, pieprzu oraz słodziku
- polać nim sałatkę i odstawić na 5 minut


www.dieta.fit.pl