Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na bazie produktów i przetworów z żyta na każdą porę dnia.
Żytnie naleśniki z nadzieniem serowym i musem truskawkowym
Przepis na 9-10 naleśników:
• 100 g mąki żytniej typ 720
• 250 ml mleka 2%
• 100 ml wody gazowanej
• 2 jajka
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie - przepis na 1 porcję:
• 60 g twarogu półtłustego
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka cukru
Mus truskawkowy - przepis na 1 porcję:
• 100 g truskawek
• 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
• garść orzechów włoskich
W naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko, cukier (mąkę dodawaj stopniowo i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany). Gotowe ciasto odstaw na bok na 10-15 minut. Na rozgrzanej patelni, za pomocą ręcznika kuchennego, rozprowadź olej i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
Przygotuj nadzienie serowe: twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem. Gotowe naleśniki posmaruj serem i złóż w trójkąty lub zawiń w rulon.
Przygotuj mus: truskawki zblenduj, dodaj do rondelka, zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż mus zgęstnieje. Gotowe naleśniki polej musem i posyp posiekanymi orzechami.
Żytnia owsianka
• 50 g płatków żytnich
• 200 g jogurtu naturalnego
• garść borówek
• 1 morela
• garść orzechów laskowych
• 1 łyżeczka miodu
Płatki żytnie zalej wrzątkiem, aby woda przykryła płatki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Gotowe płatki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Z moreli usuń pestkę, dodaj do płatków razem z borówkami. Posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Makaron żytni z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym
Przepis na 2 porcje:
• 100 g makaronu żytniego
• 200 g mięsa z piersi z kurczaka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryka
• 2 pomidory
• natka pietruszki
• sól, pieprz, majeranek, tymianek
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż mięso, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż na talerz i odstaw na bok. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidora sparz i obierz ze skórki. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ćwiartki pomidora, przykryj patelnię i duś przez 5 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj sos przez 10-15 minut do momentu, aż woda wyparuje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Kiedy sos będzie gęsty, przełóż go do wysokiego naczynia i zblenduj. Do makaronu dodaj kurczaka, polej sosem, wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Krem z pieczonych pomidorów z żytnią grzanką
• 5 pomidorów
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sól, pieprz, tymianek, majeranek
Dodatki na 1 porcję:
• 2 kromki chleba żytniego 100%
• 2 plastry sera żółtego (gouda)
• natka pietruszki
Do żaroodpornego naczynia włóż pomidory, obrany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, polej olejem, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, dokładnie wymieszaj i włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika pieczywo z plasterkami sera. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka i zblenduj na krem. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami z serem.
Żytnie kopytka z sosem kurkowym
Przepis na 3-4 porcje:
• 500 g ziemniaków
• 4-5 łyżek mąki żytniej typ 720
• 1 jajko
• sól, pieprz
Sos kurkowy:
• 200 g kurek
• pół cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 250 ml śmietanki 30%
• sól, pieprz
• natka pietruszki
Przygotuj sos kurkowy: kurki oczyść i opłucz. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Wlej śmietankę, zagotuj i gotuj całość przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe ziemniaki ubij tłuczkiem, przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i ugnieć całość na gładkie ciasto (nie powinno się kleić). Ciasto rozłóż na stolnicy posypanej mąką, podziel na kilka części, z których uformuj nieduże wałeczki. Każdy kawałek przekrój na ukos, aby powstały kopytka. Ugotuj je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Gotowe kopytka polej sosem kurkowym i posyp posiekaną natką pietruszki.