Dawniej spożywanie posiłków było pewnym rytuałem, obecnie szybki pęd życia sprawia, że często nie zastanawiamy się nad tym, co jemy. Dodatkowo spożywamy posiłki bardzo nieregularnie.
Sięgając po produkty z półek sklepowych również nie mamy pewności, że sięgamy po te najlepsze, bogate w witaminy i niezbędne dla naszego organizmu składniki. Żywność ze sklepowych półek to najczęściej żywność wzbogacona technologicznie, przechowywana i transportowana w złych warunkach, jednym słowem możemy powiedzieć, że jest to żywność wzbogacona, czyli taka do produkcji której dodano związków chemicznych. Oczywiście produkty w ten sposób wyprodukowane nie mogą stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka i muszą być bioprzyswajalne.
Żywność można wzbogacać na kilka sposobów:
- poprzez dodawanie składników utraconych podczas produkcji – soki na przykład wzbogaca się witaminami;
- dodawanie składników odżywczych, które nie występują naturalnie, na przykład tłuszcze roślinne wzbogaca się witaminami A i D;
- zwiększenie ilości substancji występujących w danym produkcie.
Żywność najczęściej wzbogacana jest następującymi substancjami:
- błonnik pokarmowy, którego zadaniem jest usprawnianie pracy jelit;
- witaminy A, C, D, E, z grupy B, beta-karoten, wpływające na koncentrację i odporność;
- składniki mineralne – wapń, magnez, żelazo, selen, jod, mangan, potas
- lecytyna;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego;
- aminokwasy usprawniające metabolizm;
- kofeina
Pierwszymi produktami, które zaczęto wzbogacać, były mieszanki mleczne dla niemowląt i małych dzieci. Następne produkty przeznaczono dla sportowców. L-karnityna, kwasy tłuszczowe czy kofeina dodawane do napojów lub innego rodzaju żywności mają zwiększyć wydolność i poprawić kondycję.
Żywność wzbogaconą dietetycy zalecają wszystkim osobom narażonym na pojawienie się niedoborów witamin i innych składników odżywczych, a w szczególności - dzieciom i młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym, osobom pracującym fizycznie, sportowcom, ludziom starszym oraz rekonwalescentom. Najczęściej wzbogacanymi grupami żywności są te, które spożywamy najczęściej, a nawet codziennie: produkty zbożowe, np. mąka, chleb, makarony, płatki śniadaniowe; mleko i jego przetwory; tłuszcze roślinne, np. margaryny, soki i napoje owocowe i warzywne. Wzbogacanie żywności powinno stanowić skuteczny sposób zapobiegania niedostatecznemu spożyciu witamin i składników mineralnych w kierunku realizowania norm żywienia na te składniki
Żywność wzbogacona ma swoje wady i zalety. Można ją spożywać, ale nie należy przesadzać z jej ilością. Najlepiej urozmaicić swoją dietę w naturalne składniki, które będą bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.
www.fit.pl