Co warto wiedzieć o żywieniu w żłobku i przedszkolu?

Przestąpienie progu żłobka czy przedszkola to bez wątpienia ważny krok w życiu każdego dziecka. Nowe twarze, obca przestrzeń, grupa rówieśników – to wszystko sprawia, że na małej buzi może pojawiać się uśmiech, a zaraz po nim – płacz. Aby proces adaptacji przebiegał prawidłowo, warto wcześniej przygotować malucha na nowe wyzwania, także te żywieniowe
2018-08-29 00:00
Udostępnij
Co warto wiedzieć o żywieniu w żłobku i przedszkolu?

Nowy porządek dnia

Pierwsze dni w przedszkolu czy żłobku to wielkie wydarzenie dla każdego dziecka i znacząca zmiana w jego dotychczasowym życiu. Pełni obaw są wtedy rodzice, którzy mają wiele wątpliwości. Czy dziecko sobie poradzi? Czy polubi nowych kolegów oraz opiekunów? Te pytania są zupełnie naturalne – jak również to, że ważna jest dla nich także kwestia prawidłowego żywienia malucha. „Żłobkowe czy przedszkolne menu może się znacznie różnić od tego, do którego dziecko jest przyzwyczajone w domu. Powinno być jednak zgodne z aktualnymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. Warto stopniowo przygotowywać malucha do nowych wyzwań, także tych związanych z żywieniem. W tym celu rodzice, również w domu, powinni uczyć go samodzielnego jedzenia, ustalać zasady panujące przy stole, a także pilnować stałych pór posiłków oraz określonego czasu na ich spożycie” – radzi Anna Sobolewska-Wawro, specjalista ds. żywienia edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Jak w praktyce wygląda żywienie w żłobkach i przedszkolach?


Dziecko przebywa w żłobku czy przedszkolu średnio od 8 do 10 godzin dziennie. To znaczna część jego dnia, dlatego w tym czasie powinno spożyć w placówce 3-4 posiłki (I i II śniadanie, obiad, podwieczorek), które powinny realizować 70-75% jego całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Uzupełnieniem ok. 25% tych potrzeb jest podawana w domu kolacja. Każdego dnia maluch powinien otrzymywać produkty z różnych grup – warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko (w tym mleko modyfikowane) i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja. „Warto zapoznać się z jadłospisem w placówce, by jak najlepiej dopasować do niego pokarmy, które dziecko otrzyma w domu. Należy pamiętać, aby kolacja nie powielała produktów, które pojawiły się już tego samego dnia i dodatkowo zawierała składniki, których zabrakło w żłobku lub przedszkolu. W ten sposób warto uzupełniać jadłospis malucha – tym bardziej, że wyniki badań pokazują m.in., że żywienie małych dzieci pozostawia wiele do życzenia. Aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie, porównywalny odsetek spożywa za mało mleka i produktów mlecznych, co przekłada się na powszechne niedobory m.in. wapnia, witaminy D czy potasu” – dodaje Anna Sobolewska-Wawro.

Wskazówki na wagę zdrowia


Drogowskazem dla pracowników żłobków i przedszkoli w układaniu zbilansowanego jadłospisu są regularnie aktualizowane normy żywienia. Wskazówki ekspertów pomagają w komponowaniu prawidłowej diety, wspierającej wzrost i rozwój dzieci uczęszczających do placówek. Rodzice w domu również powinni kierować się zaleceniami specjalistów w dziedzinie żywienia, jednak mogą one być dla nich niezrozumiałe. Z pomocą przychodzi kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia) – pierwszy taki jednostronicowy dokument łączący zalecenia dotyczące żywienia dziecka od narodzin do 3. roku życia. Narzędzie, dostępne na www.1000dni.pl/kalendarz-zywienia, przypomina także o znaczeniu wody w diecie, suplementacji witaminą D czy o aktywności fizycznej.

Dzieci uczą się poprzez naśladowanie!


Właśnie dlatego zarówno rodzice, jak i pracownicy placówek, powinni świecić przykładem, czyli stosować się do zasad prawidłowego żywienia. Jeśli maluchy zobaczą, że opiekunowie piją wodę czy jedzą warzywa i owoce, będą robiły to samo. Warto także angażować je w przygotowywanie posiłków – dzięki temu chętnie będą je jadły.

Rzetelne źródła wiedzy to podstawa


Warto, aby rodzice brali czynny udział w życiu przedszkola czy żłobka – także jeśli chodzi o kwestie związane z żywieniem. Kalendarz żywienia w 1000 pierwszych dni jest świetnym narzędziem dla rodzica, przy czym pracownicy żłobków również mają dostęp do rzetelnej wiedzy. W odpowiedzi na aktualne potrzeby dyrektorów i intendentów odpowiedzialnych za żywienie dzieci w żłobkach eksperci w tym zakresie podjęli się opracowania zbioru aktualnych zasad i praktycznych porad na temat organizacji prawidłowego żywienia dzieci w żłobkach. Poradnik „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń” zostanie dostarczony do każdego żłobka w Polsce – począwszy od czerwca 2018 r., można go również za darmo pobrać ze strony Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”. Rodzic może podpowiedzieć pracownikom placówki, że istnieje taka niezwykle pomocna publikacja i dlaczego warto z niej skorzystać. Poradnik objęty jest honorowym patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego.

O tym trzeba pamiętać!


Z roku na rok widać korzystne zmiany, jakie zachodzą w menu polskich placówek – coraz więcej z nich wdraża najnowsze zalecenia żywieniowe, rezygnuje z dosalania i dosładzania potraw, korzysta z różnorodnych produktów. To ważne, bowiem młody organizm jest szczególnie narażony na skutki nieprawidłowego żywienia. Zbilansowany jadłospis jest podstawą jego prawidłowego rozwoju oraz ma wpływ na zdrowie – zarówno teraz, jak i w przyszłości. Warto pamiętać, że nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie, zwłaszcza w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni, liczonym już od poczęcia, mają dużą szansę przetrwania do życia dorosłego. Właśnie dlatego tak duże znaczenie ma rola zarówno rodziców, jak i żłobków czy przedszkoli (a także współpraca między nimi), bowiem to dzięki nim u dziecka kształtują się przyzwyczajenia żywieniowe, które mają szansę być powielane na dalszych etapach.

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.