Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. Zawdzięczamy ją współczesnemu trybowi życia jaki większość z aktywnych zawodowo osób prowadzi. Naukowcy twierdzą, że cukrzyca to choroba życia w dobrobycie. Nadwaga, zła dieta, brak ruchu podwyższają ryzyko zachorowania. Leczy się na nią coraz więcej osób, w tym także dzieci. Lekarze alarmują, że już dość zaawansowanymi cukrzykami są uczniowie podstawówek. Mali pacjenci już na starcie muszą zdawać sobie sprawę z zagrożeń jakie wynikają z nieprawidłowego odżywiania.
Cukrzyca może także być stwierdzona u kobiet w ciąży. Jest to tak zwana cukrzyca ciążowa. Jak podają statystyki cierpi na nią ok. 3 proc. przyszłych mam. Ten rodzaj cukrzycy występuje nawet, jeśli kobieta wcześniej nie była diabetykiem. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. W czasie ciąży w miarę rozwoju płodu radykalnie zmienia się metabolizm organizmu przyszłej matki i jego gospodarka hormonalna.
Cukrzycę wykrywa się ok. 26 tygodnia ciąży. Objawy, które mogą świadczyć o chorobie to częste oddawanie moczu i chroniczne zmęczenie, ale dopiero badanie krwi może to potwierdzić.
Hiperglikemia ustępuje samoistnie 6 tygodni po porodzie. Choroby nie można bagatelizować. Konsekwencje nieleczonej cukrzycy ciążowej mogą zaważyć na przebiegu ciąży, zdrowiu dziecka i samopoczuciu matki. Dzieci, których matki mają cukrzycę ciążową rodzą się duże, przez co mogą wystąpić problemy przy porodzie (konieczność cesarskiego cięcia), a maluchy mogą mieć problemy z układem oddechowym.
Od momentu kiedy kobieta dowiaduje się, że ma cukrzycęmusi uważać na siebie w szczególny sposób. Lekarz, który się nią opiekuje wytłumaczy jak ma postępować.
Nie praktykuje się przepisywania środków farmakologicznych. Jeśli zajdzie taka konieczność, zalecana jest insulina. W większości przypadków wystarczy przestrzegać diety. Przyszła mama powinnaś jeść często, a mniej - 6–8 posiłków w ciągu dnia. Menu ciężarnej chorej na cukrzycę powinno składać się z nabiału, ryb, chudego mięsa i warzyw. Od chwili kiedy kobieta dowiaduje się, że jest chora musi koniecznie wyeliminować cukier oraz węglowodany proste. Znajdują się one w białej mące i jasnym pieczywie. W tym czasie należy również ograniczyć spożywanie owoców np. bananów( wskazane są kwaśnie owoce) i soków, które można zastąpić wodą mineralną czy ziołową herbatą. Ciężarna pacjentka musi także kilka razy dziennie kontrolować poziom cukru we krwi.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że następnej ciąży również może towarzyszyć cukrzyca. Ryzyko to można zminimalizować prowadząc zdrowy tryb życia. Aktywność fizyczna, zbilansowana dieta, unikanie stresów i wyeliminowanie nałogów daje dużą gwarancję, że cukrzyca nie wróci.
Koniecznie kilka razy dziennie powinnaś również mierzyć sobie poziom cukru we krwi. Dokładną dietę zaleci ci opiekujący się tobą diabetolog.
www.fit.pl