Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że w grupie 13-latków co czwarty polski uczeń ma problem z otyłością Częstymi przyczynami przyrostu masy ciała ponad wytyczone normy są m.in.: brak wiedzy na temat prawidłowych wielkości porcji posiłków, niestosowanie się do ogólnych zasad racjonalnego żywienia czy niedostateczna aktywność fizyczna lub jej brak.
Jak możemy przeciwdziałać nadwadze i otyłości u najmłodszych? Już w okresie dzieciństwa powinniśmy zadbać o właściwą dietę malca. Pierwsze 3-7 lat życia to czas, w którym rodzice czy opiekunowie kształtują prawidłową postawę żywieniową dziecka. Pamiętajmy, że nawyki ukształtowane w młodym wieku będą przez niego powielane także w życiu dorosłym.
Profilaktyka powinna skupiać się na trzech celach:
- nauczeniu dziecka prawidłowych zasad zdrowego odżywiania,
- pokryciu zapotrzebowania malca na wszystkie składniki odżywcze i energetyczne, zgodne z zalecanymi normami,
- doborze produktów spożywczych dostarczających składników odżywczych we właściwych proporcjach.
Do prawidłowego przebiegu rozwoju naszych dzieci, konieczny jest odpowiednio zbilansowany sposób odżywiania, który powinien obejmować ok. 60 różnych składników odżywczych. Warto pamiętać, by:
- w diecie malucha nie zabrakło warzyw i owoców, które są cennym nośnikiem witamin i składników mineralnych,
- robić około 3-4-godzinne przerwy między kolejnymi posiłkami,
- do każdego posiłku dołączać warzywa i owoce, tak by w ciągu dnia zjeść przynajmniej pięć porcji tych produktów,
- dbać o odpowiednią ilość przyjmowanych płynów,
- zapewnić dzieciom swobodny i nieskrępowany dostęp do wody mineralnej, która najskuteczniej gasi pragnienie,
- wykluczyć z codziennego jadłospisu słodkie napoje gazowane.
Dzięki racjonalnemu planowaniu codziennej diety oraz ilości spożywanych porcji mamy pewność, że organizm naszej pociechy będzie zużywał dostarczoną energię na swoje bieżące potrzeby, a nie odkładał ją w postaci tkanki tłuszczowej.
– Jeśli wprowadzimy regularność posiłków, łatwiej nam będzie kontrolować napady tzw. wilczego głodu u naszych pociech. Warto zatem zadbać o prawidłowe nawyki, by w przyszłości były one naturalnymi zachowaniami i nauczyć dziecko m.in. jedzenia bez pośpiechu. Pamiętajmy, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie – powinno być zjedzone do godziny od momentu wstania, natomiast kolacja – około trzech godzin przed snem. – mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. – Dodatkowo, wyeliminujmy lub przynajmniej ograniczmy podjadanie między posiłkami oraz pokażmy maluchom, że słodycze można zastąpić zdrowymi przekąskami, czyli warzywami i owocami – dodaje.
Warto systematycznie, ale nie za często, kontrolować masę ciała dziecka. Gdy pojawią się niepokojące sygnały – nie starać się odchudzić dziecko samodzielnie. Dobrze jest skonsultować stan jego zdrowia ze specjalistą, który pomoże zdiagnozować błędy żywieniowe, będące przyczyną problemów i dobierze odpowiednią dietę.
– Pamiętajmy, że jedzenie nie może być ani nagrodą, ani karą. Nie należy nagradzać najmłodszych batonikiem czy dodatkową porcją deseru. Z drugiej strony, gdy mamy do czynienia z dzieckiem otyłym, nie można dopuścić, by dziecko traktowało nowy sposób żywienia jako karę. Dobrze, by rodzice w tym czasie również dostosowali się do zaleceń dietetyka i wspierali swoje dziecko w zrzuceniu zbędnych kilogramów – radzi Alicja Kalińska, ekspert kampanii „Pora na pomidora…”.
www.dziecko.fit.pl