Dieta małego sportowca
Jeśli Twoje dziecko nieustannie rozpiera energia, a zajęcia z WF-u w szkole dla niego to za mało, warto pomyśleć nad zorganizowaniem aktywności poza domem. Dobrym pomysłem jest jazda na rolkach, rowerze lub zainteresowanie go piłką nożną. Razem z najbliższymi wybierzcie się na jeden z lokalnych turniejów „Z podwórka na stadion o puchar Tymbarku”, gdzie oprócz sportowych atrakcji dowiecie się, jak powinna wyglądać dieta młodego sportowca!
Na turniejach będzie można porozmawiać z ekspertem marki Electrolux, dietetykiem sportowym, Wojciechem Zapem. Specjalista wraz z marką Electrolux stworzył innowacyjny program zdrowego żywienia opierający się na zdrowych, sezonowych składnikach oraz nowoczesnych sposobów przyrządzania posiłków takich jak pieczenie z wykorzystaniem pary. W trakcie wydarzenia najmłodsi będą mogli poznać tę innowacyjną metodę przygotowywania potraw, dzięki której dania zachowują 90% wartości odżywczych!
Najważniejszym zadaniem jadłospisu aktywnego dziecka jest zadbanie o prawidłowy wzrost i harmonijny rozwój młodego organizmu. Idealna dieta powinna się składać, w zależności od intensywności i długości trwania treningów, z: 45-65% węglowodanów, 10-30% energii pochodzącej z białka, 25-35% – z tłuszczu. Odbywający się w Polsce turniej o puchar Tymbarku daje okazję do poznania innowacyjnego programu zdrowego żywienia. Podczas imprezy będziesz mogła ustalić szczegółowy plan żywieniowy dla dziecka.
Podstawowe zasady zbilansowanej diety młodego sportowca to:
- pamiętaj o nawodnieniu;
- zaplanuj trzy główne posiłki oraz dwie przekąski w ciągu dnia (razem 5 posiłków), co 3-4 godziny;
- dbaj o różnorodność produktów i nowych smaków;
- dbaj o prawidłową kaloryczność i dostarczanie odpowiedniej ilości białka w diecie, równomiernie rozłożoną w a najlepiej 4 porcjach w ciągu dnia;
- o ile dziecko nie ma alergii albo nietolerancji, codziennie powinno spożywać 1-2 produkty mleczne (pasteryzowane) albo fermentowane (kefir, maślanka);
- codziennie dostarczaj dziecku 4-5 porcji warzyw i/lub owoców, najlepiej z każdym posiłkiem;
- wybieraj zdrowe przekąski takie jak orzechy, suszone owoce, batoniki z nasionami i orzechami, a jeśli jest czekolada, to najlepiej taka, która zawiera 60-70% kakao;
- używaj przypraw i ziół takich jak curry, kurkuma, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek – mają działanie przeciwzapalne i pomagają układowi odpornościowemu w walce z infekcjami.