Po zjedzeniu produktów bogatych w kakao może ustąpić kaszel. Teobromina, która znajduje się w ziarnach kakaowca ma właściwości przeciwkaszlowe. Naukowcy udowodnili, że jest skuteczniejsza niż kodeina, która jest powszechnie stosowana do leków na kaszel, a zwłaszcza syropów.
Teobromina działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Dlatego czekoladowy batonik można zjeść po intensywnym treningu na siłowni czy po powrocie z joggingu lub po stresującym egzaminie. Ma także właściwości pobudzające, ale nie tak silne jak kofeina, również obecna w owocach kakaowca.
Jeśli dodatkowe badania potwierdzą przewagę teobrominy, zostanie ona wykorzystana do produkcji przeciwkaszlowych środków farmakologicznych.
Z czekoladowego sposobu na złagodzenie kaszlu mogą cieszyć się najmłodsi, którzy uwielbiają jeść czekoladę.
www.fit.pl