Za niedawnymi sukcesy na korcie serbskiego sportowca stoi dieta. Djokovic od dłuższego czasu borykał się z chronicznym zmęczeniem, nagłymi atakami astmy i omdleniami. Bardzo źle znosił upały. Lekarze doszli do wniosku, że zawodnik jest uczulony na gluten i zalecili całkowite wyeliminowanie z menu produktów, które go zawierają. Dieta bezglutenowa to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii. Polega na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia. Djokovic po przejścu na dietę bezglutenową, zaczął lepiej grać i wygrywać prestiżowe turnieje.
W ślady swojego kolegi poszła Ana Ivanovic. Tenisistka nie jada białego pieczywa, makaronu, nawet musli i ciastek zbożowych. Ana bardzo sobie chwali nowy sposób odżywiania. Przyznaje, że odkąd stosuje dietę bezglutenową nie ma żadnych problemów ze zdrowiem, dzięki czemu może skupić się na treningach i udziałach w turniejach.
Wyłączenie produktów zbożowych z codziennego menu nie było dla niej trudne, ponieważ bardzo lubi jeść owoce, warzywa, chude mięso i ryby, które teraz stanowią podstawę w jej jadłospisie. Gdy ma ochotę na ciasto, wybiera te upieczone z mąki kukurydzianej, która pozbawiona jest glutenu.
www.fit.pl