Gryka - zapomniany przysmak |
Dr Joanna Harasym z Uniwersytetu Wrocławskiego sięgnęła po zapomnianą już grykę i wykorzystała wszystkie tkwiące w niej skarby. Tak powstały wafle - chrupiące, ciemne, z lekko orzechowym aromatem. Ale co ważniejsze nie mają ani jednej kalorii! Wszystko za sprawą celulozy, której nie trawi ludzki organizm.
Celuloza pochodząca z łusek gryki stała się podstawą do produkcji żywności funkcjonalnej, która nie tuczy, nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie zawiera glutenu. Oznacza to, że objadać się nią mogą nawet osoby z cukrzycą. Dodatkowo celulozowe wafelki zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy.
Teraz wrocławscy badacze pracują nad gryczanym, zdrowym piwem, które będzie zawierało tylko śladową ilość kalorii. Napój ma być bogaty za to w substancje niezbędne antyoksydanty, minerały i aminokwasy, których ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Dzieło badaczy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu ma szansę stać się polskim hitem eksportowym. Ludzie na całym świecie marzą by jeść do syta, nie martwiąc się przy tym zbędnymi kilogramami. A to oznacza, że potencjalny rynek jest naprawdę ogromny.
www.fit.pl