Chciałbyś jeść do woli i nie przytyć? Niedługo twoje marzenia mogą się spełnić. Polscy naukowcy stworzyli wafle bez zawartości kalorii, glutenu i do tego bardzo zdrowe. Już opatentowali swój pomysł
fit.pl
2011-02-02 00:00
Udostępnij
Jedzenie bez kalorii
Gryka - zapomniany przysmak

Dr Joanna Harasym z Uniwersytetu Wrocławskiego sięgnęła po zapomnianą już grykę i wykorzystała wszystkie tkwiące w niej skarby. Tak powstały wafle - chrupiące, ciemne, z lekko orzechowym aromatem. Ale co ważniejsze nie mają ani jednej kalorii! Wszystko za sprawą celulozy, której nie trawi ludzki organizm.

Celuloza pochodząca z łusek gryki stała się podstawą do produkcji żywności funkcjonalnej, która nie tuczy, nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie zawiera glutenu. Oznacza to, że objadać się nią mogą nawet osoby z cukrzycą. Dodatkowo celulozowe wafelki zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy.

Teraz wrocławscy badacze pracują nad gryczanym, zdrowym piwem, które będzie zawierało tylko śladową ilość kalorii. Napój ma być bogaty za to w substancje niezbędne antyoksydanty, minerały i aminokwasy, których ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć.

Dzieło badaczy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu ma szansę stać się polskim hitem eksportowym. Ludzie na całym świecie marzą by jeść do syta, nie martwiąc się przy tym zbędnymi kilogramami. A to oznacza, że potencjalny rynek jest naprawdę ogromny.

www.fit.pl