Bukiet kwiatów może być tak samo smaczny i zdrowy jak ten warzywny
fit.pl
2009-08-19 00:00
Udostępnij
Kwiatki są jadalne!
Akacja, stokrotki, róże to wbrew pozorom nie planowanie przydomowego klombu, a propozycje... menu. Z kwiatków także można przygotować wykwintne potrawy.

Kwiatki znalazły swojej miejsce także w kuchni. Są jadalne, smaczne oraz cenne dla zdrowia i urody. Dania na bazie róż czy akacji to prawdziwa uczta smaków. Kto chociaż raz spróbował konfiturę z płatków róży z pewnością to potwierdzi.
jadalne kwiaty
O tym jak smakują sałatki, zupy czy desery kwiatowe mogą przekonać się tylko nieliczni, bo w polskich restauracjach trudno szukać kwiecistych potraw. Taką okazję mają turyści podróżujący do krajów azjatyckich, bowiem w tamtejszych kuchniach wykorzystywanie kwiatów jest znane od pokoleń. Do przygotowania tak nietypowych dań wykorzystuje się liście, pędy i płatki kwiatów. Tamtejsi mistrzowie kuchni wciąż z nimi eksperymentują. Może niedługo i u nas obok schabowego z kapustą i sałatki greckiej pojawią się kwiatowe potrawy, które już cieszą się uznaniem zagranicą. 

Istnieje ponad kilkadziesiąt gatunków jadalnych kwiatów. Są to: nasturcja, róża, bratek, mniszek lekarski, bez czarny, rumianek, nagietek lekarski i stokrotka.

Zalety dań z kwiatków:

- są niskokaloryczne

- zawierają potrzebne dla organizmu witaminy i mikroelementy

- posiadają właściwości lecznicze

www.fit.pl