Akacja, stokrotki, róże to wbrew pozorom nie planowanie przydomowego klombu, a propozycje... menu. Z kwiatków także można przygotować wykwintne potrawy.
Kwiatki znalazły swojej miejsce także w kuchni. Są jadalne, smaczne oraz cenne dla zdrowia i urody. Dania na bazie róż czy akacji to prawdziwa uczta smaków. Kto chociaż raz spróbował konfiturę z płatków róży z pewnością to potwierdzi.
O tym jak smakują sałatki, zupy czy desery kwiatowe mogą przekonać się tylko nieliczni, bo w polskich restauracjach trudno szukać kwiecistych potraw. Taką okazję mają turyści podróżujący do krajów azjatyckich, bowiem w tamtejszych kuchniach wykorzystywanie kwiatów jest znane od pokoleń. Do przygotowania tak nietypowych dań wykorzystuje się liście, pędy i płatki kwiatów. Tamtejsi mistrzowie kuchni wciąż z nimi eksperymentują. Może niedługo i u nas obok schabowego z kapustą i sałatki greckiej pojawią się kwiatowe potrawy, które już cieszą się uznaniem zagranicą.
Istnieje ponad kilkadziesiąt gatunków jadalnych kwiatów. Są to: nasturcja, róża, bratek, mniszek lekarski, bez czarny, rumianek, nagietek lekarski i stokrotka.
Zalety dań z kwiatków:
- są niskokaloryczne
- zawierają potrzebne dla organizmu witaminy i mikroelementy
- posiadają właściwości lecznicze
www.fit.pl