Lista sposobów na zachowanie szczupłej sylwetki jest długa i zróżnicowana, dlatego każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Jedną z najczęściej stosowanych metod zrzucenia niechcianych kilogramów jest ograniczenie ilości spożywania posiłków. Choć jest najskuteczniejsza i szybko przynosi pożądany efekt, często bywa najtrudniejsza w realizacji. W spożywaniu mniejszych porcji pomagają już niebieskie talerze, powolne jedzenie, mdłe posiłki czy też picie wody przed posiłkiem. Kolejnym ułatwieniem zadania, którego nadrzędnym celem jest powstrzymanie szerzącej się otyłości zwłaszcza wśród młodzieży krajów wysokorozwiniętych, jest nowa generacja żywności.
W czasie jedzenia, a dokładniej przy przeżuwaniu kęsów mają uwalniać się specyficzne zapachy, które będą zmniejszać nadmierne łaknienie i wywoływać uczucie „pełnego brzucha”. Wydzielające się aromaty będą pobudzać te obszary mózgu, które kontrolują nasz apetyt, by móc go zahamować i wywołać uczucie sytości. Jak zapewniają inicjatorzy zapachy mają być przyjemne, bo nie mogą psuć naturalnego smaku potraw. Autorami pomysłu są holenderscy naukowcy.
www.fit.pl