Juror „Tańca z gwiazdami” Piotr Galiński zaprezentował się ostatnio w zupełnie nowej roli. Przeniósł się z tanecznego parkietu do kuchni, a buty do tańca zamienił na… pióro. Dzięki temu powstała nietypowa książka kucharska, która niedawno pojawiła się w księgarniach.
Jakiś czas temu Galiński przedstawił swoje dzieło – „Taniec z garami” – w jednej z warszawskich restauracji. Juror „Tańca z gwiazdami” poleca w swojej książce m.in. regionalną kuchnię Mazur, proponuje receptury na proste, a jednocześnie bardzo smaczne dania – np. zupę pokrzywową z rodzynkami, chłodnik z miętą, napój z kwiatów chabru, kiszone grzyby itp.
Piotr Galiński stwierdził, że w kuchni czuje się równie dobrze, jak na parkiecie. – To właśnie kuchnia jest najważniejszym pomieszczeniem w całym domu – tłumaczy Galiński.
Podczas promocji swojej książki, stwierdził ponadto, że kuchnia jest specyficznym miejscem, w którym powstają nie tylko nietypowe przepisy kulinarne, ale również nowe koncepcje taneczne.
Dania polecane przez Piotra Galińskiego w książce są smaczne, proste i oryginalne. Nierzadko proponuje niecodzienne rozwiązania – np. dodaje do rosołu jogurt i doprawia go świeżą miętą. Książka zawiera aż 140 dań, napojów i przekąsek wypróbowanych przez autora.