Trening sportowy to nie tylko wysiłek. To również regeneracja i - często pomijany aspekt - odpowiednie żywienie.
fit.pl
2014-10-14 00:00
Udostępnij
Trening to jedzenie
Gdy zapytać sportowca amatora o to jak trenuje, opowie ile kilometrów w tygodniu pokonuje, jak często ćwiczy, zacznie rozprawiać o intensywnościach treningowych. Słowo "trening" utożsamia z podejmowanym wysiłkiem.

Czasem zdarza się, że świadomy złożonej problematyki treningowej sportowiec przyzna, że elementem jego programu ćwiczeń jest także aktywna regeneracja oraz odpowiednia ilość snu.

A co z odżywianiem?

- Staram się jeść dużo makaronu i ryżu. No i kurczaka.

Bardzo często w kwestii odżywiania sportowiec amator ma właśnie tyle do powiedzenia. Bywa też, że podejmuje eksperymenty z modnymi dietami - wysokobiałkowymi czy niskotłuszczowymi. Te stosowane w dłuższym okresie mogą wpłynąć niekorzystnie na wyniki sportowe.

Jak więc odpowiednio się odżywiać?

Kompleksową odpowiedź daje książka "Waga startowa" (wyd. polskie Inne Spacery 2012) napisana przez amerykańskiego biegacza, triathlonistę i wykwalifikowanego dietetyka - Matta Fitzgeralda.

Koncepcja Wagi Startowej oparta jest na prostych założeniach:

1. Popraw jakość diety.
2. Kontroluj apetyt.
3. Zadbaj o równowagę źródeł energii.
4. Jedz regularnie.
5. Trenuj.

Teoria bez wypracowania odpowiednich nawyków żywieniowych nie przyniesie rezultatów. Jak więc odpowiednio się odżywiać, dostarczając właściwą liczbę makroskładników, bilansując dietę? Samodzielne ułożenie optymalnego menu może być wyzwaniem.

Daltego Matt Fitzgerald wraz z dietetyczką Georgie Fear opracowali kompleksową książkę kucharską przeznaczoną dla sportowców oraz osób aktywnych.

"Książka kucharska dla aktywnych. Waga startowa" to ponad 100 przepisów na śniadania, obiady i kolacje. Przepisy zostały podzielonych według trudności ich wykonania: dla początkujących w kuchni, nieco bardziej zaawansowanych i takich, którzy uwielbiają gotować.

Każdy przepis opatrzony jest informacją o liczbie kilokalorii na porcję, zawartości białek, tłuszczów, błonnika i węglowodanów. Każdy przepis sklasyfikowany jest według Wskaźnika Jakości Diety - kluczowego elementu systemu Wagi Startowej, który pomaga utrzymać właściwą masę ciała.

Książka zawiera również rozdziały poświęcone wprowadzeniu do systemu Wagi Startowej. Jest tu również kilkadziesiąt praktycznych porad dotyczących zakupów żywności, jej przechowywania czy wyboru odpowiednich produktów.

To pierwsza na polskim rynku książka kucharska dla sportowców i osób aktywnych.

www.fit.pl