Będący symbolem niezdrowego jedzenia hamburger doczekał się zdrowego odpowiednika. Argentyńscy naukowcy opracowali kotleta bez tłuszczów nasyconych i z mniejszą zawartością sodu. Mimo zmian, mięso smakuje jak tradycyjny hamburger z barów serwujących dania typu fast food
Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów usunęli z wołowiny tłuszcz i zastąpili go olejem słonecznikowym, dodali kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i składnik sojowy.
Z testów konsumenckich degustatorzy wychodzili zadowoleni. Według ich opinii zmodyfikowany hamburger z laboratorium jest smaczny i soczysty.
Naukowcy zapewniają, że ich hamburgery są bezpieczne dla organizmu, nie podwyższają cholesterolu i mogą je jeść osoby uczulone na białko roślinne bez obawy wystąpienia uczulenia, ponieważ przy produkcji nie wykorzystano pszenicy.
Naukowcy szukają firmy, która podejmie się produkcji zdrowych hamburgerów.