Specjaliści od żywienia co i rusz odkrywają kolejne zalety gorzkiej czekolady. Wiemy już np., że poprawia samopoczucie i usprawnia pracę mózgu (ma dużo magnezu). Teraz okazało się, że porcja gorzkiej czekolady pomoże nam odzyskać siły
Naukowcy z brytyjskiej Hull York Medical School odkryli, że jedzenie czekolady z dużą zawartością kakao może pomóc człowiekowi w zwalczaniu tzw. zespołu chronicznego zmęczenia.
W 2-miesięcznym czekoladowym eksperymencie wzięło udział 10 osób (wybrani musieli przejść przygotowanie do eksperymentu, które polegało na czekoladowej „głodówce”, trwającej miesiąc). Uczestników badania karmiono codziennie 45 gramami czekolady. Z tym, że jedna grupa dostawała prawdziwą, gorzką czekoladę z dużą zawartością kakao, a druga białą – jedynie zabarwioną na czarno.
Okazało się, że ci, którzy jedli gorzką czekoladę, znacznie mniej niż pozostali narzekali na zmęczenie organizmu. Badacze ustalili, że za taki, a nie inny wynik eksperymentu odpowiada kakao. Gorzka czekolada zawiera dużo polifenoli, które zwiększają wydzielanie serotoniny w mózgu. Ona z kolei odpowiada za nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Jeśli mamy jej za mało w organizmie, możemy odczuwać zmęczenie, co w konsekwencji prowadzi do zespołu chronicznego zmęczenia.
Skąd pomysł na eksperyment? Endokrynolog Steve Atkin opowiada, że pomysł doświadczenia zrodził się, gdy jedna z jego pacjentek powiedziała mu, że po zjedzeniu czekolady o dużej zawartości kakao (gorzkiej) zdecydowanie lepiej się czuje niż po zjedzeniu mlecznej.
A co z naszą wagą? Naukowcy uspokajają: czekoladowa kuracja nie spowoduje przyrostu naszej wagi, oczywiście jeśli będzie jedzona z umiarem (na pewno nie powinna być to cała tabliczka). Uczestnicy doświadczenie ważyli tyle samo po eksperymencie, jak i przed jego rozpoczęciem.