Witamina A odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych wzroku, skóry, zębów, kości i błon śluzowych, w tym do dróg oddechowych. Może także zwiększyć odporność na infekcje i przyśpieszyć naprawę tkanek, w tym mięśni. Nowe badania wskazują, że witamina A jest kluczowa także dla produkcji energii w organizmie
Dodatkowo uczestniczy w syntezie białek, czyli głównym procesie wzrostu mięśni, a także bierze udział w produkcji glikogenu - dominującego substratu energetycznego w intensywnych wysiłkach.
Przedawkowanie witaminy A może być jednak niebezpieczne. Wysokie dawki mogą prowadzić do złamań szyjki kości udowej u starszych kobiet i mężczyzn, a także wielu innych mało przyjemnych komplikacji.
Ludzkie ciało może samodzielnie wytwarzać witaminę a z niektórych karotenoidów, w szczególności beta karotenu, który znajduje się w pomarańczowych, czerwonych i zielonych warzywach i owoce.
National Academy of Sciences Institute Medicne zalecana dzienne spożycie witaminy A w ilości 3000 IU (międzynarodowych jednostek) dla mężczyzn oraz 2330 IU dla kobiet.
Naturalne źródła witaminy A: tran, wątroba, olej z wątroby dorsza, marchew, natka pietruszki, masło śmietankowe, szpinak, żółtko jaj, dynia, ser żółty, pomidor.
www.fit.pl