Liść senesu
Substancje zawarte w senesie powodują podrażnienie ścian jelita grubego, zwiększenia wydzielania przez enterocyty śluzu, co prowadzi do pobudzenia perystaltyki jelit. Liście senesu charakteryzują się szybkim (w porównaniu z innymi surowcami antronowymi) działaniem – efekty widoczne są już w ciągu 6-8 godzin. Sens charakteryzuje też słabe działanie żółciopędne.
Kora kruszyny
Kora kruszyny należy do surowców o działaniu przeczyszczającym i przeciwpasożytniczym. Jej substancjami czynnymi są: antranoidy i alkaloidy peptydowe. Glikozydy zawarte w kruszynie są wchłaniane z jelita cienkiego do krwi, po czym wydzielane przez błonę śluzową jelita grubego drażniąc komórki nerwowe i wzmagając perystaltykę wywołują defekację. Kruszyna wywiera również silny wpływ żółciopędny i odkażający.
Owoce bzu czarnego
Owoce bzu czarnego są bogate w barwniki antocyjanowe, garbniki, pektyny, cukry oraz witaminy (A, B1, C) i kwasy organiczne (octowy, jabłkowy, walerianowy, winowy i benzoesowy). Są uznawane za środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii. Nasilają też transpirację skóry, zwiększając ilość wydalanego moczu. Wykazują łagodne działanie przeczyszczające.
Czerwona Pu-erh
Regularnie stosowana aktywuje enzymy rozkładające białko pokarmowe w żołądku i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu poprawia metabolizm i normalizuje masę ciała. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż w mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy.
Kora cynamonowa
Poprawia apetyt i przyspiesza proces trawienia. Ponadto cynamon jest silnym środkiem bakteriobójczym
Koper włoski
Koper włoski, działa rozkurczowo na jelita i żołądek, przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, pobudza też żołądek do intensywniejszego działania.
Mięta pieprzowa
Przeciwdziała wszelkim zaburzeniom trawiennym z objawami bólu brzucha i wzdęciami. Wspomaga też odchudzanie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Korzeń mniszka lekarskiego
Reguluje pracę nerek i wątroby. Pobudza wytwarzanie żółci i jej przemieszczanie do dwunastnicy, przez co przyspiesza trawienie. Odtruwa organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii. Powoduje także rozkurcz niektórych mięśni gładkich, co łagodzi dolegliwości wynikające z przejedzenia - m.in. uczucie przesytu i wzdęcia.
Znamiona kukurydzy
Przyspieszają przemianę materii, usprawniają wydzielanie żółci. Przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.
Kora szakłaku
Ma działanie przeczyszczające. Działa po 8-10 godzinach od zastosowania.
Kłącze perzu
Zwiększa ilość wydalanego moczu, a w nim szkodliwych produktów przemiany materii. Zwolennicy uważają, że kłącze perzu „czyści krew”.
Ocet jabłkowy
Uznawany jest za środek dietetyczny przyspieszający spalanie tłuszczów. Ponadto oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt.
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska