Chcesz schudnąć? Zwracaj uwagę nie tylko na to co jesz, ale także.. o jakiej porze. Hiszpańscy naukowcy doszli do wniosku, że przez późny lunch możemy przybierać na wadze  
fit.pl
2013-02-27 00:00
Udostępnij
Wczesny obiad to szczuplejsza sylwetka

Osoby, które spożywają najbardziej obfity posiłek przed godziną 15, tracą na wadze 30% więcej, niż te, które spożywają go później. Tak się działo wśród 420 otyłych osób biorących udział w 20-tygodniowej diecie pod okiem naukowców z Brigham and Women's Hospital w Bostonie, na Uniwersytecie Murcia.

Po raz kolejny okazało się zatem, że nie tylko rodzaj spożywanego posiłku i jego wartość energetyczna, ale także pora dnia ma znaczenie przy walce z nadprogramowymi kilogramami. Osoby, które największy posiłek jadły po godzinie piętnastej, dodatkowo miały tendencję do pomijania śniadań, a także odnotowano u nich niższy poziom wrażliwości na insulinę, co ma ogromne znaczenie dla ryzyka cukrzycy.

W dużych miastach w Polsce wykształciła się już kultura spożywania „lunchu”, jednakże większość z nas najbardziej obfity posiłek jada po powrocie z pracy, czy w godzinach popołudniowych. Trudno zmienić wielopokoleniowy nawyk po jednej publikacji naukowej, jednakże warto uwzględnić pewne zalecenia dietetyków – przede wszystkim nie pomijać śniadań, zabierać zdrowy lunch do pracy i jadać regularnie w ciągu dnia, tak, aby uniknąć przejedzenia w godzinach wieczornych.

A schabowy zostawmy sobie na świąteczną niedzielę i zjedzmy go przed godziną piętnastą.... !

Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl