Brokuły - zielona skarbnica witamin i zdrowia!

Mało kto wie, że brokuły to zielona bomba witaminowa. Wspomagają odporność organizmu i mają działanie antynowotworowe. Ze względu na obecność nie tylko w sezonie, brokuły mogą gościć na stole cały rok!  
fit.pl
2010-10-20 00:00
Udostępnij
Brokuły - zielona skarbnica witamin i zdrowia!
brokulyBrokuł zawędrował do Polski dzięki Włochom. Dziś brokuły zadomowiły się w naszej kuchni w różnych postaciach: zup, sałatek, zapiekanek, dodatków do potraw.

Każda gałązka brokuła ma więcej witaminy C niż pomarańcza! Już w 100g znajduje się aż 90mg witaminy C a w pomarańczy tylko 50mg. Brokuły to także cenne źródło wapnia, potasu i żelaza.

Brokuły zawierają także dużo błonnika i są niskokaloryczne, dlatego można je jeść w dużych ilościach. Badania wykazały także ich skuteczność w profilaktyce hamowania złośliwych nowotworów.

Ze względu na swoje właściwości brokuły mogą więc być stosowane w wielu dietach, zarówno osób chorych jak i odchudzających się.

Przechowywanie i spożycie

Brokuły to warzywa, które nie tolerują długiego przetrzymywania. Już po 2 -3 dniach w lodówce, główki kwitną na żółto przez co tracą cenne witaminy i wartości odżywcze. Brokuły lubią być podawane zarówno na surowo, jako przekąska i dodatek do potraw, lub gotowane. Dobrze czują się w towarzystwie lekkich dipów i sosów.

Kupując brokuły warto wybierać te, o twardych główkach i mocnej zielone barwie z miękkimi i delikatnymi łodygami.

Gotowanie

Brokuły powinno się gotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem odrobiny cukru, maksymalnie 6 minut, by nie dopuścić do rozgotowania. Warzywa warto wkładać do wrzątku korzonkami do dołu. Tłuszcz nie służy brokułom. Podczas smażenia tracą smak i stają się twarde.

www.fit.pl