![diets](/img/2011/08/diets.jpg)
Znacznie mniej niebezpieczne jest mięso nieprzetworzone, które zawiera mniej dodatkowych substancji konserwujących, negatywnie wpływających nie tylko na rozwój choroby , ale również zwiększające ryzyko otyłości.
Na podstawie żywieniowych upodobań 442 tys badanych pracowników służby zdrowia lekarze zaobserwowali jak czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i jak wpływa na produkcję insuliny wśród badanych.
Okazało się, że zbyt duża ilość żelaza znajdująca się w czerwonym mięśnie podnosi poziom insuliny zwiększając ryzyko choroby.
W skład przetworzonego, czerwonego mięsa wchodzą niebezpieczne azotany, które reagują z innymi substancjami w przewodzie pokarmowym, powodując odkładanie toksyn a w konsekwencji podnosząc ryzyko zachorowania na raka.
Lekarze zalecają, by nie tylko zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa kosztem białego, ale również dbać o odpowiednie ilości warzyw, owoców, oraz pełnoziarnistych produktów.
www.senior.fit.pl