Do poprawnego działania pamięci niezbędna jest m.in. odpowiednia dawka snu. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że pojemność ludzkiego „twardego dysku” można zwiększyć dzięki odpowiedniej diecie.
Włącz do swojej diety poniższe produkty, a będziesz się cieszyć ze świetniej pamięci. Nie zapomnij, że zbyt duża ich ilość może spowodować przybieranie na wadze.
Tuńczyk
Rybny przysmak to jedno z najlepszych źródeł protein i kluczowych dla funkcji mózgu kwasów omega-3. Zawarte w oleju rybnym DHA wpływa korzystnie na zdolność zapamiętywania. Inne źródła omega-3 to olej lniany, orzechy, soja, halibut, krewetki, tofu.
Nasiona słonecznika
Wielu ludzi uważa orzechy za najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, ale zapominają, że nasiona słonecznika zalicza się do tej samej kategorii. A szkoda, bo są bogate w witaminę E. Już 28 g nasion słonecznika zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Witamina E to jeden z głównych antyoksydantów, chroniących przed pogorszeniem pamięci w starszym wieku. Inne jej źródła to suszone migdały, orzechy, brokuły, szpinak, kiwi, mango.
Wszystkie jagody mają dużo składników zdrowotnych, a borówki wpływają na ludzką pamięć, poprawiają jej działanie i dają niezłego kopa.
Zawarte w borówkach substancje chronią przed kłopotami pamięciowymi, postępującymi wraz z wiekiem. Dodatkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że to idealny owoc dla osób mających problemy z poziomem cukru we krwi.
Chuda wołowina
Żelazo zawarte w chudej wołowinie to pożywka dla pamięci. Większość ludzi dostarcza go swojemu organizmowi w odpowiedniej ilości, ale osoby będące na ścisłej diecie często cierpią na jego niedobór.
Żelazo ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu i na zdolność uczenia się. Dlatego będąc nawet na ścisłej diecie nie zapominaj o tym minerale.
Nie zapomnij
Jeśli chcesz zadbać o swoją pamięć koniecznie włącz przytoczone produkty do swojej diety. I lepiej o nich nie zapominaj... z korzyścią dla pamięci i całej figury.