Ważną rolę w diecie na uodpornienie odgrywa czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.
DZIEŃ PIERWSZY
ŚNIADANIE
- dwie kromki chleba graham z masłem,
- twarożek ze szczypiorkiem i z czosnkiem (200g),
- kawa zbożowa bez cukru
II ŚNIADANIE
- Jogurt naturalny (150g) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną
OBIAD
- Filet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka
PODWIECZOREK
- Dwa owoce kiwi.
KOLACJA
- zapiekanka z ziemniaków i warzyw
- szklanka herbaty zielonej
DZIEŃ DRUGI
ŚNIADANIE
- Kromka chleba żytniego posmarowanego masłem, chuda szynka, ogórek, pomidor
II ŚNIADANIE
- Kromka pieczywa chrupkiego z powidłami śliwkowymi
OBIAD
- Schab pieczony – plaster w sosie czosnkowym, brokuły gotowane, ryż
PODWIECZOREK
- Szklanka soku z czarnej porzeczki
KOLACJA
- dwie kromki chleba razowego z masłem
- pasta jajeczna (150 g)
- szklanka herbaty owocowej
[-------]
DZIEŃ TRZECI
ŚNIADANIE
- Kromka chleba pełnoziarnistego,
- serek homogenizowany naturalny (150 g)
- herbata z cytryną.
II ŚNIADANIE
- jedno średnie jabłko
OBIAD
- Pierś z kurczaka smażona, 3 marchewki starte na drobnej tarce plus sok z cytryny, ziemniaki
PODWIECZOREK
- Sałatka z selera, z pomarańczą, orzechami, rodzynkami
KOLACJA
- Zapiekanka ziemniaczana
DZIEŃ CZWARTY
ŚNIADANIE
- musli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru
II ŚNIADANIE
- kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, ogórek,
- szklanka zielonej herbaty
OBIAD
- udko pieczone z kurczaka, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), kalafior,
- szklanka wody mineralnej niegazowanej.
PODWIECZOREK
- Ciastko drożdżowe z jabłkiem
KOLACJA
- Cukinia nadziewana mięsem.
DZIEŃ PIĄTY
ŚNIADANIE
kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.
II ŚNIADANIE
- budyń mleczny waniliowy
OBIAD
- spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
PODWIECZOREK
- jedna gruszka
KOLACJA
- dwie kromki chleba graham
- sałatka warzywna
- szklanka herbaty owocowej
[-------]
DZIEŃ SZÓSTY
ŚNIADANIE
- jajecznica z 3 białek ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego,
- szklanka kawy zbożowej
II ŚNIADANIE
- koktajl z mleka 2% (150 ml) i banana
OBIAD
- 200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego z jogurtem, ziemniaki.
PODWIECZOREK
- dwa naleśniki z owocami.
KOLACJA
- sałatka makaronowa z brokułami,
- szklanka wody mineralnej.
DZIEŃ SIÓDMY
ŚNIADANIE
- kromka chleba pełnoziarnistego z masłem 2 plasterkami pomidora
- jajkiem na twardo,
- kawa mleczno-zbożowa bez cukru.
II ŚNIADANIE
- kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej,
- 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną,
- herbata zielona bez cukru.
OBIAD
- ryba w sosie warzywnym, 2 średnie ziemniaki,
- surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.
PODWIECZOREK
- grejpfrut
- KOLACJA
- pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami.
www.fit.pl