Niedoczynność tarczycy to niedobór krążących we krwi hormonów tarczycy i obecność patologicznych skutków niedoboru tych hormonów. Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości metaboliczne. Stosując odpowiednią dietę można im zapobiec
fit.pl
2013-08-27 00:00
Udostępnij
Dieta w niedoczynności tarczycy
dieta6W diecie osoby z niedoczynnością tarczycy istotna jest odpowiednia podaż białka. W przypadku odchudzania, ograniczeniu powinny podlegać tłuszcze.

Przy niedoczynności tarczycy powinno wykluczyć się:
-kapustę, kalafior, brukselkę
-brukiew, rzepak
-soję
-gorczycę
-orzeszki ziemne
-fasolę, groch i cebulę.

Są one źródłem tak zwanych czynników wolotwórczych (goitrogennych), które negatywnie oddziałujących na tarczycę.

Tarczyca lubi jod, dlatego też w przypadku osób cierpiących na niedoczynnośc tarczycy bardzo istotną role odgrywa dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości jodu. Jego źródła to:
-sól kuchenna jodowana
-ryby morskie i owoce morza
-pomidory, szparagi, jarmuż.
- źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych, dlatego warto sprawdzić na etykiecie, czy dana woda mineralna zawiera jod

Dieta odchudzająca nie powinna zawierać mniej niż 1400 kcal/dobę.

Przemianę materii przyspieszą:
-ćwiczenia fizyczne
-przyprawy - kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, seler, czy ruta
-herbata czerwona.

[-------]

dieta7Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.

Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć. Nabiał powinien być odtłuszczony. W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%, Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.
 
 Mało kilokalorii mają ryby: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą.
 
Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal! Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety). Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia. Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami). Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.

www.fit.pl