Zdolność pamiętania
Niemal wszyscy narzekamy na swoją pamięć. Zdarza nam się zapomnieć o codziennych obowiązkach czy umówionych spotkaniach, co powoduje dekoncentrację i rozdrażnienie. Tego typu problemy często są wynikiem przemęczenia, napięcia nerwowego i nadmiernie stresującego stylu życia. Zdolność zapamiętywania można doskonalić stosując odpowiednie techniki, tym bardziej, że pojemność naszej pamięci długoterminowej wynosi około 1,4 petabajta, czyli tyle, ile można zapisać na 20 mln płyt CD, zatem miejsca na przechowywanie i utrwalanie informacji na pewno nam nie zabraknie.
Jak starzeje się mózg?
Centralny układ nerwowy kształtuje się przez większą część naszego życia. Pełnię wydajności osiągamy w wieku 30 lat, by stopniowo tracić swe umiejętności. Coraz starsi, odczuwamy problemy z szybkością przetwarzania danych. Słabnie pamięć tego, co zdarzyło się niedawno, ponieważ najszybciej starzeje się pamięć krótkotrwała. Jako pierwsze zmieniają się struktury odpowiedzialne za pamięć i kontrolę; zmniejsza się kora mózgowa, obniża się poziom neuroprzekaźników, a wewnątrz komórek nerwowych odkłada się więcej lipofuscyn, zwanych barwnikami starości. „Stary mózg” traci też mielinę – tłuszczową osłonkę, która przyspiesza przesyłanie impulsów nerwowych. W takiej sytuacji bardzo ważny jest zdrowy styl życia i prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w kwasy tłuszczowe, witaminę C, potas i lecytynę - substancję poprawiającą koncentrację. Wchodzi ona w skład osłonki mielinowej i uczestniczy w transporcie impulsów między komórkami nerwowymi.Substancję tą w sporej zawartości znaleźć można w preparacie Lecytyna 1200 mg Forte firmy Walmark.
Włączenie lecytyny do diety sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych oraz żywotności i wydajności pracy mózgu. Istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu lecytyny.
[-------]
• Lecytyna – jest jednym z najważniejszych fosfolipidów znajdujących się w każdej komórce organizmu człowieka. Głównym jej zadaniem jest wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto korzystnie wpływa na stan skóry, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dba o wątrobę. Po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja, można ją także pozyskiwać z rzepaku oraz soi. Ze względu na obecność kwasów nienasyconych, lecytyna sojowa działa przeciwutleniająco, ponadto soja bogata w lecytynę nie tylko poprawia pamięć, ale też przyspiesza wymianę informacji w mózgu.
Intelektualny trening
- Więcej pamiętamy, gdy wykorzystujemy wyobraźnię i przekładamy materiał na własną wiedzę, wówczas dostrzegamy też więcej szczegółów.
- Równie kluczową rolę odgrywają emocje i zmysły, dzięki czemu łatwiej zapamiętujemy rzeczy niezwykłe.
- Czasami jednak informacje, które chcemy utrwalić, trudno jest nam odnieść do wcześniej zdobytych doświadczeń. Wtedy przydatne okazują się mnemotechniki, czyli sposoby wspomagające zapamiętywanie materiału. Intelektualny trening czyni dużo dobrego dla naszego mózgu, przede wszystkim zwiększa liczbę szarych komórek, sprzyja wydzielaniu substancji przeciwzapalnych i aktywizuje umysł, dzięki nowym połączeniom synaptycznym.
- Ćwiczenie skojarzeń i zapamiętywanie detali, zwiększa w mózgu powstawanie neurotrofin. Substancje te, nie tylko przyczyniają się do znacznej ilości połączeń komórkowych, ale potęgują siłę ich działania.
- Istotna jest też odpowiednia ilość snu, ponieważ dla naszego umysłu jest to czas intensywnej pracy. Wtedy właśnie zostają wzmocnione połączenia między neuronami, dzięki którym mózg robi szybki i gruntowny przegląd wprowadzonych w ciągu dnia informacji. W ten sposób tworzą się odpowiednie skróty i skojarzenia.
www.fit.pl