Mamy kolejny dowód na to, że warto jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3
fit.pl
2007-11-14 00:00
Udostępnij
Kwasy omega-3 na lepszą pamięć
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, które występują głównie w rybach, wpływają korzystnie na pamięć. Teraz mamy na to kolejny dowód – badania francuskich naukowców

Dietetycy przekonują, żeby jeść ryby i owoce morza przynajmniej 3 razy w tygodniu. To ma zapewnić nam lepszą pamięć. Aby to potwierdzić, przeprowadzono badania na osobach w podeszłym wieku.

Naukowcy z French National Institute for Health and Medical Research zaprosili do swojego doświadczenia kilkusetosobową grupę kobiet i mężczyzn powyżej 65. roku życia, u których nie stwierdzono kłopotów z pamięcią. Podczas trwania czteroletniego eksperymentu u 183 osób wykryto chorobę Alzhaimera, a u ok. 100 inne objawy procesu starzenia.

Wyniki badań wykazały, że u osób regularnie przyjmujących oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (między innymi olej lniany, orzechowy), występuje mniejsze ryzyko zachorowania na demencję aż o 60 proc. w porównaniu z ludźmi, którzy nie jedzą regularnie kwasów omega-3. Ponadto ci, którzy jedzą codziennie owoce i warzywa, w mniejszym stopniu są narażeni na problemy z pamięcią (nawet do 30 proc).

Naukowcy podsumowując eksperyment potwierdzili, że jedzenie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 35 proc., a na inne rodzaje demencji (zaniki pamięci) aż o 40 proc. Dotyczy to jednak osób, które nie mają genu odpowiedzialnego i zwiększającego ryzyko zachorowania na Alzheimera (tzw. genu ApoE4). Tak, czy inaczej warto wzbogacić swoje dietę o produkty, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3.

www.fit.pl