Przetwory owocowo-warzywne, robione późnym latem i wczesną jesienią, mogą być alternatywą dla świeżych owoców i warzyw. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i innych sustancji bioaktywnych.
fit.pl
2013-09-27 00:00
Udostępnij
Późnym latem i wczesną jesienią mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw. Jest to również doskonała pora na przygotowanie zimowych zapasów. Przetwory owocowo-warzywne mogą być alternatywą dla świeżych owoców i warzyw pod warunkiem, że są prawidłowo przygotowane i odpowiednio przechowywane.

przetworyOwoce i warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, antyoksydantów i innych substancji bioaktywnych, stąd też powinny być one stałym składnikiem codziennej diety. Optymalna ilość warzyw, jaką powinno się spożyć w ciągu dnia wynosi 500 g, natomiast owoców – 300 g. Ze względu na nietrwałość składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach, najlepiej by były one spożywane w stanie świeżym, jak najmniej przetworzonym. Oczywiście w sezonie, kiedy plonów ziemi mamy pod dostatkiem, nasza dieta jest bogata w świeże owoce i warzywa. Gorzej jest późną jesienią, zimą czy wczesną wiosna, kiedy są one znaczne droższe i mniej dostępne. Sposobem na zwiększenie tej dostępności jest zaopatrzenie się w domowe przetwory owocowo-warzywne. Dzięki takim zapasom nasza dieta zyska na wartości, a my będziemy mogli poczuć smak ciepłych, słonecznych pór roku nawet w najzimniejsze dni.

Spiżarniana lista przebojów

Wśród metod zapewnienia trwałości przetworom owocowo - warzywnym możemy wyróżnić między innymi: utrwalanie termiczne, marynowanie, kwaszenie, nasycanie cukrem. Najpopularniejszymi przetworami, jakie przyrządza się z wykorzystaniem tych metod są dżemy, powidła, marmolady, kompoty, kiszonki i marynaty. 

Dżemy
  • otrzymuje się je przez zagęszczenie rozdrobnionych owoców z cukrem, syropem skrobiowym, kwasem spożywczym, pektyną. Prawidłowo przyrządzone powinny mieć konsystencję zżelowanej, smarownej masy. Ze względu na niższą kaloryczność, bardziej polecane są dżemy niskosłodzone. Trzeba jednak pamiętać, że w porównaniu z dżemami wysokosłodzonymi są one bardziej podatne na pleśnienie, dlatego po otwarciu koniecznie muszą być przechowywane w lodówce.

Powidła
  • przyrządza się je ze śliwek lub ewentualnie wiśni  poprzez kilkakrotne zagęszczenie przecieru z dodatkiem świeżych owoców i cukru. Charakteryzują się gęstą, smarowną konsystencją oraz charakterystycznym słodko-kwaśnym smakiem.

Marmolady
  • w porównaniu z dżemami czy powidłami charakteryzują się stałą, galaretowatą konsystencją. Dobra marmolada powinna zachowywać kształt przy krojeniu i jednocześnie dać się rozsmarowywać.

Kompoty
  • otrzymuje się je przez pasteryzowanie owoców, zalanych wodą z cukrem. Mimo oryginalnego smaku są one coraz mniej popularne, głównie ze względu na dostępność gotowych napojów i soków.

Kiszonki
  • kiszenie (kwaszenie) polega na poddaniu produktu fermentacji, wywołanej przez bakterie kwasu mlekowego. Kwaśne środowisko oraz brak tlenu stwarza dobre warunki do zachowania witaminy C. Najczęściej kisi się kapustę, ogórki, buraki, paprykę i jabłka.

Marynaty
  • otrzymuje się z owoców, warzyw, grzybów po zalaniu ich kwaśną lub słodko-kwaśną zalewą z dodatkiem soli i przypraw; jako środek zakwaszający może być stosowany ocet, kwas mlekowy, kwasek cytrynowy. Ogólna zasada jest taka, że warzywa o smaku łagodnym zalewa się marynatą kwaśniejszą, natomiast te o smaku bardziej wyrazistym - marynatą łagodniejszą. Marynaty doskonale zaostrzają apetyt i świetnie komponują z potrawami ciężkostrawnymi. Powinny unikać ich osoby mające skłonność do nadwagi oraz problemy z przewodem pokarmowym.

Odpowiedni czas

Przygotowanie przetworów powinniśmy planować na ten czas, kiedy jest sezon na owoce czy warzywa – są one wtedy najtańsze oraz charakteryzują się najwyższą jakością. Okres pomiędzy lipcem i październikiem jest najlepszym czasem na przygotowanie wszelkiego rodzaju dżemów, powideł, musów, kiszonek czy marynat.

Kiedy robić przetwory i z czego?

Lipiec

morele, czereśnie, wiśnie, agrest, porzeczki, maliny, czarne jagody

Sierpień

śliwki (mirabelki), gruszki, borówki, jeżyny, czarny bez
ogórki, cukinia, papryka, buraki, cebula (kiszenie)

Wrzesień

jabłka, śliwki, winogrona
pomidory, kalafior, fasolka szparagowa, grzyby

Październik

jabłka, dzika róża
kapusta, dynia, pomidory, korniszony

Domowa jakość

Jakość przetworów domowych zależy przede wszystkim od ich wartości odżywczej i trwałości. Większość metod utrwalania warzyw i owoców prowadzi do obniżenia ich wartości odżywczej. Najczęściej stosowana w przetwórstwie domowym metoda utrwalania termicznego wiąże się z utratą części cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Straty te są nieuniknione, jednakże to, ile ostatecznie zachowa się cennych składników w słoikach zależy przede wszystkim od nas. Bardzo ważną kwestią jest jakość mikrobiologiczna przetworów – to od niej zależy ich trwałość. Owoce i warzywa stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii, drożdży i pleśni, dlatego by przetwory były w stanie przetrwać zimę, podczas ich przyrządzania musimy zadbać o jak najbardziej higieniczne i sterylne warunki.

Aby przygotować trwałe przetwory o wysokiej wartości odżywczej należy:
  • korniszonywybierać warzywa i owoce najlepszej jakości – świeże i sezonowe; wykluczone jest przyrządzanie przetworów z surowców nadpsutych czy przywiędniętych
  • przed utrwaleniem owoce i warzywa starannie myjemy i osuszamy; unikamy długotrwałego moczenia ich w wodzie
  • naczynia, w których będą przechowywane przetwory, powinny być wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia, tj. szkło czy porcelana
  • słoiki, butelki przeznaczone na przechowywanie przetworów powinny być idealnie czyste i sterylne – aby to osiągnąć należy je dokładnie umyć wodą z płynem do mycia naczyń, kilkakrotnie opłukać, a następnie wyprażyć w piekarniku
  • czas obróbki cieplnej powinien trwać tylko tyle, aby osiągnąć pożądaną trwałość –zbyt długie ogrzewanie niszczy cenne witaminy
  • naczynia z przetworami powinny być starannie zamknięte
  • w przypadku przetworów owocowych o konsystencji stałej (dżemy, konfitury, powidła) warto przed zakręceniem słoika skropić ich powierzchnię niewielką ilością alkoholu, który zapewni dodatkową ochronę mikrobiologiczną
  • zakrętki, uszczelki gumowe do słoików muszą być starannie umyte i osuszone, a dla bezpieczeństwa warto jest je również przetrzeć spirytusem; sterylność korków do butelek zapewnia ich wygotowanie

JAW
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.