Skąd biorą się pajączki?
Są widocznym sygnałem, że twoje naczynka krwionośne są kruche, co prowadzi co ich rozszczelnienia. Ich słaba struktura powoduje, że stają się mało elastyczne i nie obkurczają się tak jak potrzeba.
Stosowanie nieodpowiednich kosmetyków i zła pielęgnacja nasila dolegliwości, powodując jeszcze większe pęknięcia, przekrwienia i czerwone rumienie na twarzy.
Przyczyny
- zaburzenia hormonalne
- wrażliwość skóry na warunki atmosferyczne
- delikatna struktura
- problemy z krążeniem
- ubytki kolagenu związane ze starzeniem się skóry
- problemy z wątrobą
- menopauza
- zła dieta
[-------]
Czym wzmacniać naczynka
- witamina - C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
- witamina PP – chroni przez rozszerzaniem naczynek
- witamina K – hamuje krwotoki
- rutyna – poprawia strukturę naczynek
- wyciąg z arniki górskiej – łagodzi czerwone rumienie
- wyciąg z kwiatów dzikiego mirtu – wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega obkurczeniu
- ekstrakt z miłorzębu japońskiego – uelastycznia ściany naczyń
Zimą chroń skórę przed:
- mroźnym powietrzem (stosuj kremy natłuszczające kremy ochronne)
- promieniami UV (przed wyjściem na dwór zabezpiecz skórę kremem z filtrem)
- gorącą wodą (demakijaż wykonuj mleczkiem kosmetycznym, a nie wodą)
- peelingu enzymatycznego i gruboziarnistego (używaj peelingu drobnoziarnistego)
Unikaj:
- kosmetyków z alkoholem, retinolem i kwasami owocowymi
- solarium i intensywnych kąpieli słonecznych
- „parówek” na twarz i sauny
- intensywnego oświetlenia, np. lamp typu jarzeniówka
- gorących potraw
- ostrych przypraw
- mocnej kawy i alkoholu