Szkół prawidłowego pozbywania się skórek jest dwie. Jedna zaleca wycinanie skórek, a druga odsuwanie. Można także używać specjalnych preparatów do skórek opóźniających ich wzrost, których zdaniem jest zmiękczenie naskórka, żeby potem móc je łatwo usunąć.
Wycinanie – gdy skórki są grube i twarde wycinamy je cążkami - powoli wzdłuż linii paznokcia, nigdy głębiej. Zanim zabierzesz się za wycinanie, zmiękcz skórki w wodzie z mydłem.
Odsuwanie – ręce należy wcześniej wymoczyć w wodzie z mydłem, a następnie odsunąć skórki ręcznikiem lub drewnianym patyczkiem. Pamiętaj, by nie przyciskać go zbyt mocno i nie usuwać skórek głęboko, bo można wtedy uszkodzić płytki.
Preparat zmiękczające - preparat zmiękczający to alternatywa dla moczenia rąk w wodzie, a dająca taki sam efekt. Nałóż go na skórki i pozostaw na 3 do 5 minut. Potem delikatnie odsuwaj lub wytnij.
Jak nie należy usuwać skórek?
- wygryzać lub wyrywać – w ten sposób można uszkodzić naskórek i doprowadzić do infekcji
- wycinać nożykiem i żyletką – grozi naruszeniem struktury płytki paznokcia