Jedną z najważniejszych czynności podczas manicure jest usuwanie zachodzących na paznokcie skórek. Na ten temat krążą różne opinie
fit.pl
2010-06-18 00:00
Udostępnij
Jak postępować ze skórkami?
sk%C3%B3rkiWypielęgnowane dłonie dobrze świadczą o człowieku. Ich  głównym punktem są paznokcie, które stanowią największą ozdobę rąk, pod warunkiem, że są zadbane. Paznokcie powinny być schludnie obcięte, brzegi wypiłowane, płytka wypolerowana, a skórki usunięte.


Szkół prawidłowego pozbywania się skórek jest dwie. Jedna zaleca wycinanie skórek, a druga odsuwanie. Można także używać specjalnych preparatów do skórek opóźniających  ich wzrost, których zdaniem jest zmiękczenie naskórka, żeby potem móc je łatwo usunąć.


Wycinanie – gdy skórki są grube i twarde wycinamy je cążkami - powoli wzdłuż linii paznokcia, nigdy głębiej. Zanim zabierzesz się za wycinanie, zmiękcz skórki w wodzie z mydłem.

Odsuwanie – ręce należy wcześniej wymoczyć w wodzie z mydłem, a następnie odsunąć skórki ręcznikiem lub drewnianym patyczkiem. Pamiętaj, by nie przyciskać go zbyt mocno i nie usuwać skórek głęboko, bo można wtedy uszkodzić płytki.

Preparat zmiękczające - preparat zmiękczający to alternatywa dla moczenia rąk w wodzie, a dająca taki sam efekt. Nałóż go  na skórki i pozostaw na 3 do 5 minut. Potem delikatnie odsuwaj lub wytnij.


Jak nie należy usuwać skórek?

  • wygryzać lub wyrywać – w ten sposób można uszkodzić naskórek i doprowadzić do infekcji
  • wycinać nożykiem i  żyletką – grozi naruszeniem struktury płytki paznokcia