Wiosna już w pełni, na osiedlowych bazarkach mieni się rónymi kolorami świeżych owoców. Te dobrodziejstwa natury można wykorzystać w dwojaki sposób. Albo spożywać je wzbogacając tym samym swoją dietę, lub przygotowywać domowe maseczki upiększające, które oczyszczą, nawilżą i odżywią zmęczoną stresami, zimą i zanieczyszczeniami środowiska cerę.
Maseczki powinno się stosować na oczyszczoną twarz, dwa razy w tygodniu. Osoby o cerze wrażliwej powinny dzień wcześniej sprawdzić, czy bardzo silne soki owocowe, nie powodują reakcji uczuleniowej.
Maseczka truskawkowa, oczyszczająca cerę tłustą
Aby ją przygotować potrzebujaesz 5-7 dużych, ładnych truskawek i 1 łyżkę śmietany kremowej. Po usunięciu z truskawek szypułek należy je rozgnieść i zmieszać ze śmietaną. Na twarzy maseczka powinna być około 15 minut. Należy ję zmyć tonikiem do skóry tłustej.
Maseczka bananowa, odżywiająca skórę suchą
Do jej przygotowania potrzeba 1banana i 2 łyżeczki miodu. Banana należy dokładnie rozgnieść widelcem i połączyć z miodem. Całość należy nałożyć na skórę twarzy i dekoltu na około 15 minut. Zmywa sie ją letnią wodą.
Maseczka brzoskwiniowa, nawilżająca skórę normalną
Aby ją przygotować potrzebujesz 2 brzoskwinie oraz sok z połówki cytryny. Umyte brzoskwinie z usuniętymi pestkami należy zmiksować i wymieszać z sokiem cytrynowym. Maseczkę nakłada się na twarz na 20 minut, spłukuje przegotowaną wodą. Po zastosowanie warto nałożyć na skórę żel nawilżający.
www.uroda.fit.pl