Wiosna i lato to najlepsza pora, na to by skórze naszej twarzy zaaplikować owocową maseczkę. Jest to o tyle istotne, iż składniki zawarte w owocowych sokach świetnie nawilżają, oczyszczają i odżywiają zmęczoną cerę
fit.pl
2013-04-29 00:00
Udostępnij
Owocowe maseczki
maseczka%201Wiosna już w pełni, na osiedlowych bazarkach mieni się rónymi kolorami świeżych owoców. Te dobrodziejstwa natury można wykorzystać w dwojaki sposób. Albo spożywać je wzbogacając tym samym swoją dietę, lub przygotowywać domowe maseczki upiększające, które oczyszczą, nawilżą i odżywią zmęczoną stresami, zimą i zanieczyszczeniami środowiska cerę.  

Maseczki powinno się stosować na oczyszczoną twarz, dwa razy w tygodniu. Osoby o cerze wrażliwej powinny dzień wcześniej sprawdzić, czy bardzo silne soki  owocowe, nie powodują reakcji uczuleniowej.

Maseczka truskawkowa, oczyszczająca cerę tłustą

Aby ją przygotować potrzebujaesz 5-7 dużych, ładnych truskawek i 1 łyżkę śmietany kremowej. Po usunięciu z truskawek szypułek należy je rozgnieść i zmieszać ze  śmietaną. Na twarzy maseczka powinna być około 15 minut. Należy ję zmyć tonikiem do skóry tłustej.

Maseczka bananowa, odżywiająca skórę suchą

Do jej przygotowania potrzeba 1banana i 2 łyżeczki miodu. Banana należy dokładnie rozgnieść widelcem i połączyć z miodem. Całość należy nałożyć na skórę twarzy i dekoltu na około 15 minut. Zmywa sie ją letnią wodą.

Maseczka brzoskwiniowa, nawilżająca skórę normalną

Aby ją przygotować potrzebujesz 2 brzoskwinie oraz sok z połówki cytryny. Umyte brzoskwinie z usuniętymi pestkami należy zmiksować i wymieszać z sokiem cytrynowym. Maseczkę nakłada się na twarz na 20 minut, spłukuje przegotowaną wodą. Po zastosowanie warto nałożyć na skórę żel nawilżający.

 

www.uroda.fit.pl