Są cenionymi afrodyzjakami, często goszczą pod postacią dodatków do ciast, cukierków i innych słodkich pyszności. Choć nie zawsze dobrze wpływają na naszą formę i wagę, świetnie pielęgnują skórę jako składniki kosmetyków.
Czekolada – a właściwie najważniejszy jej składnik kakao. Oprócz walorów smakowych przyczynia się do pielęgnacji skóry starzejącej się. Flawonoidy zawarte w kakaowcu blokują działanie wolnych rodników, przez co kosmetyki na jego bazie, a także zabiegi czekoladowe w salonach urody powodują opóźnianie procesów starzenia skóry, wygładzanie drobnych zmarszczek, a także dzięki słodkiemu zapachowi – odprężenie i radość!
Maseczka czekoladowa: Wymieszaj połowę szklanki kakao, dodaj 1 łyżkę śmietany, 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego, łyżkę miodu. Całość połóż na twarz i dekolt i odczekaj 15 minut, spłucz ciepłą wodą.
Trufle – ten najbardziej ceniony i najdroższy grzyb świata króluje jako wykwintny składnik kulinarny. Stosuje się go jako składnik słodyczy, dań mięsnych, a także od niedawna również kosmetyków. Jak się okazuje trufle są bowiem bogate w aminokwasy, kwasy AHA oraz witaminy z grupy B. Są zatem dobrodziejstwem dla skóry problemowej, skłonnej do wysuszania, podrażnionej, a w szczególności starzejącej o znacznej utracie jędrności.
Trufle to bardzo drogie grzyby dlatego na własny użytek będzie Ci trudno je kupić. Jeśli jednak chcesz poprawić stan swojej skóry wypróbuj istniejące na rynku kosmetyki z truflami. Wśód nich z pewnością znajdziesz maseczki, balsamy i kremy.
Wanilia – to niezwykle aromatyczna i słodka roślina, której kwiaty wydają słodki, mleczny zapach. W kuchni i kosmetyce wykorzystuje się jej najdelikatniejsze aromatyczne laski. Olejek uzyskany w procesie tłoczenia nasion wanilii oraz laski często dodawany jest do kosmetyków, dań, produktów do ciast, do słodyczy, deserów, lodów. Olejek waniliowy w kosmetykach nawilża,odpręża i wpływa kojąco na skórę. Jako składnik naturalnych peelingów wygładza i pozostawia skórę wspaniale odżywioną.
Waniliowy peeling: możesz wykonać sama, używając kilku składników: przede wszystkim sproszkowanej wanilii, olejku waniliowego pokruszonych orzechów, płatków owsianych i łyżki jogurtu naturalnego. Po nałożeniu masować, a następnie po 15 minutach spłukać.
Cukier brązowy, trzcinowy – drobinki cukru zwłaszcza trzcinowego i brązowego to podstawowy składnik wykwintnych słodkości, syropów i marynat. Sprawdza się idealnie w połączeniu z innymi produktami, tworząc wspaniałe cukrowe peelingi, scruby do ciała, żele peelingujące. Cukier przeznaczony jest do złuszczania naskórka i przywracania skórze naturalnej jedności i gładkości.
Wykorzystując cukier, miód, jogurt naturalny, a także fusy kawowe możesz przygotować cukrowy peeling o znakomitych właściwościach złuszczających, do twarzy i całego ciała. Używaj go przynajmniej dwa razy w tygodniu jeśli chessz, by Twoja skóra była gładka i promienna.
www.fit.pl