Jeśli wciąż jesteś w biegu, nie masz czasu spędzać długich godzin na przyrządzaniu dietetycznych posiłków, a marzysz o zgrabnej sylwetce ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Podpowiemy Ci jak w łatwy i szybki sposób przygotowywać lekkie, smaczne dania
fit.pl
2011-08-01 00:00
Udostępnij
Dietetyczne porady dla zabieganych
Dowiesz się również czego unikać w swej diecie, aby cieszyć się piękną figurą i zdrowiem. Przedstawiamy dietetyczny poradnik w pigułce dla zabieganych.

Pośpiech i szalone tempo życia sprawiają, że większość z nas nie ma czasu na przyrządzanie dietetycznych dań, decydując się często na jedzenie na mieście. O ile od czasu do czasu nie ma w tym nic złego, to na dłuższą metę dużo korzystniejsze dla naszego zdrowia i sylwetki jest jednak spożywanie własnoręcznie przygotowanych posiłków. Co jednak zrobić, gdy natłok obowiązków nie pozwala Ci realizować się w kuchni, a jedzenie w restauracjach z przeróżnych względów już dawno przestało Ci odpowiadać? Mamy dla Ciebie kilka rad jak pogodzić dietę z pracą. Uwierz, że jest to możliwe!

Poznaj zasady zdrowej diety

Ważne jest, aby poznać i przyswoić podstawowe zasady zdrowej diety. Tym o czym musisz pamiętać przede wszystkim jest odpowiednia ilość posiłków. Każdego dnia koniecznie spożywaj 5 niewielkich posiłków najlepiej o stałych porach w odstępach nie większych niż trzy godziny. Systematyczne odżywianie to klucz do zgrabnej sylwetki. Pomaga również przeciwdziałać chorobom metabolicznym. Regularne spożywanie posiłków sprawia, że organizm przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić - wykorzystuje ją.

Pamiętaj również, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Postaraj się wstawać 15 minut wcześniej niż zwykle, aby mieć czas na przygotowanie pełnowartościowego dania. -Energii na cały dzień dostarczą Ci produkty bogate w węglowodany złożone, np. pełnoziarniste pieczywo czy płatki owsiane. Nie zapominaj także, aby w Twojej śniadaniowej kompozycji znalazło się białko w postaci chudej wędliny lub twarogu, a także błonnik. Jego odpowiednią ilość dostarczysz, wzbogacając swoje śniadanie o porcję warzyw – przypomina Paweł Szymczak, specjalista do spraw jakości marki Fit & Easy.

Szybko i zdrowo – idealne połączenie

Na lunch staraj się jadać lekkie potrawy. Zbyt ciężki posiłek sprawi, że nie będziesz w stanie skupić się na pracy. Latem najlepszym sposobem na zaspokojenie głodu są lekkie i zdrowe sałatki, bogate w sezonowe warzywa, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Warto je jeść, ponieważ ze względu na dużą zawartością wody świetnie nawadniają nasz organizm. W upalne dni zaleca się spożywanie surowych warzyw korzeniowych (marchew, burak, pietruszka), a także wszystkich odmian kapusty, rzepy, kalafiora, rzodkwi, grzybów, sałaty, cykorii, pomidorów oraz ogórków.

Jeśli z braku czasu często rezygnujesz ze zdrowego posiłku na rzecz gotowej, przetworzonej żywności, to doskonałym wyjściem będą dla Ciebie gotowe mieszanki sałat. - Właśnie z myślą o zapracowanych osobach, a także o tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, stworzyliśmy kompozycje gotowych do spożycia miksów sałat- mówi Paweł Szymczak z Fit &Easy i dodaje: - Wystarczy wyłożyć mieszankę do salaterki i wymieszać ją z ulubionymi składnikami. To świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników szybkich i lekkich posiłków. Dzięki gotowym mieszankom zaoszczędzisz swój cenny czas, a Twoja figura będzie Ci wdzięczna.

Niech zdrowe odżywianie stanie się Twoim sposobem na życie. Już nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby przygotować zdrowy, pożywny posiłek. Dopóki możesz korzystaj z bogactwa świeżych warzyw, komponuj ciekawe warzywne połączenia, które nie pozwolą Ci popaść w kulinarną rutynę. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!

Orzeźwiająca sałatka z gruszką idealna na lato

Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie sałat Fit & Easy PARTY
2 gruszki
1 garść orzechów włoskich
smażona skórka pomarańczowa
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, dodaj szczyptę pieprzu. Sałatę wyłóż na płaski talerz, ułóż pokrojone gruszki, polej sosem, dodaj smażoną skórkę pomarańczową i posyp orzechami. Całość możesz ozdobić listkami mięty.

www.wellness.fit.pl