- Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.
- Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.
- Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.
- Zapomnij o tatarze. Surowe mięso i jajko to podwójne niebezpieczeństwo.
- Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych.
- Powąchaj danie, nim je zjesz. Zakażone produkty często podejrzanie pachną. Nie jadaj smażonych ryb czy mięsa z grilla, które są zbyt obficie posypane przyprawami. W ten sposób nieuczciwi sprzedawcy często kamuflują nieświeżość produktów spożywczych.
- Jeśli ktoś z bliskich jest zakażony gronkowcem, zachowaj w czasie spotkań maksymalną ostrożność.
- ·Sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta. Wyrzucaj te z wybrzuszonymi wieczkami i te, które syczą w trakcie otwierania.
- Wąchaj potrawy - skażone jadem często pachną zjełczałym tłuszczem.
- Przygotowując przetwory, zachowaj idealną czystość i wszystko pasteryzuj.
- Do krojenia składników używaj wyłącznie szklanych desek. Po zakończeniu prac koniecznie je wyparz.
- Pamiętaj o higienie - myj często ręce, nie tylko po wyjściu z łazienki czy przed posiłkiem. Nie jedz brudnymi rękami!
Jak uniknąć zatruć pokarmowych latem?
Wymioty i bóle brzucha to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. To jak mogą zepsuć urlop, wie każdy kto na wakacjach miał problemy z żołądkiem. Upały to idealna pora dla rozwoju salmonelli i gronkowca na produktach spożywczych takich jak lody, jajka czy mięso
