
Badania wykazały, że po uwzględnieniu innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, spożywanie otrębów i produktów pełnoziarnistych jest silnie związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu zawału serca i udaru mózgu. Całe ziarna, a zwłaszcza błonnik i otręby bogate w witaminy, mogą chronić serce poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Profesor Uniwersytetu Colorado w Denver, Robert Eckel, twierdzi, że wielu diabetyków wierzy, że powini ograniczyć węglowodany, w tym węglowodany złożone. Tymczasem o ile rafinowane węglowodany i cukry proste podnoszą poziom cukru we krwi i rzeczywiście - powinny być ograniczone, o tyle węglowodany złożone są nie tylko bezpieczne, ale i korzystne dla zdrowia.
Oczyszczone produkty zbożowe, takie jak biała mąka i biały ryż, zawierają tylko bielmo skrobiowe, pozbawione są natomiast wartościowych włokien. O ile witaminy z grupy B czy żelazo, jest czasem ponownie dodawane do produktów po przetworzeniu, o tyle błonnik – już niekoniecznie, a z całą pewnością nie w takiej ilości w jakiej występuje przed przetworzeniem.
I na koniec - obecnie nawet najbardziej przetworzone płatki śniadaniowe i inne produkty spożywcze na bazie zbóż twierdzą, że są doskonałym źródłem błonnika i pełnego ziarna, co niekoniecznie jest prawdą. Eksperci zalecają czytanie etykiet i szukanie produktów, które zawierają co najmniej 5 gramów błonnika, a pozostałe składniki, są łatwe do rozpoznania. Pamiętajmy jednak, że koncentrowanie się na jednym rodzaju żywności, bądź jednym produkcie nawet najlepszym, nie zapewni nam w pełni wartościowej, urozmaiconej diety.
www.fit.pl