Nie trenuj codziennie, pozwól mięśniom się zregenerować
Jeżeli chcemy osiągnąć oczekiwane rezultaty wynikające z aktywności fizycznej, w pierwszej kolejności należy zadbać o jej regularność. Nie oznacza to jednak, że każdego dnia powinniśmy poddawać nasz organizm ciężkim treningom, ponieważ nasze ciało potrzebuje czasu na odpoczynek i właściwą regenerację. To ona wzmacnia organizm i przygotowuje go do dalszych obciążeń. Odpoczynek minimalizuje ponadto ryzyko wystąpienia groźnych kontuzji przeciążeniowych czy bólów stawów i mięśni, które mogą wyeliminować nas z treningów na dłuższy czas.
Sen na zdrowie i dla szczupłej sylwetki
W kontekście odpowiedniej potreningowej regeneracji ogromną rolę pełni także… sen! To wówczas nasz organizm odpoczywa, ulega samoistnej naprawie - pozwalamy mu na odbudowę tkanek i mięśni, dzięki czemu nabieramy nowych sił zarówno do aktywności fizycznej, jak i psychicznej. Pamiętajmy, że aby sen był w pełni wartościowy, warto zadbać o jego higienę. W tym celu na dwie godziny przed pójściem spać warto zrezygnować z korzystania z urządzeń elektronicznych, które emitują światło niebieskie, utrudniające zasypianie. Należy również zadbać o pomieszczenie sypialne – warto je odpowiednio wcześniej przewietrzyć.
Ćwiczyłeś? Musisz zjeść!
Jednym z większych potreningowych błędów wielu osób jest to, że nie jedzą po treningu. Niezależnie czy był to trening poranny, czy przed snem – musimy się posilić. Nasze mięśnie potrzebują odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczy, by zregenerować się po wysiłku. Nawet jeśli się odchudzamy – jedzmy. Ważne jednak, aby były to posiłki zdrowe, które pomogą uzupełnić utracone (wraz z potem) podczas treningu witaminy i minerały. Co stanowi idealną przekąskę po treningu, jeśli nie chcemy spożywać bardzo obfitego dania? Bardzo dobrze sprawdzają się koktajle, np. te na bazie maślanki. Poniżej prezentujemy przepis na jeden z nich.
Zielona maślanka
Składniki:
· ogórek sałatkowy – 400 g
· awokado – 1 szt.
· limonka – 1 szt.
· bazylia – 4 łodygi
· Maślanka Mrągowska naturalna – 800 ml
· sól
· pieprz
Przygotowanie: Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, środek usuwamy, a resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół pozbawiamy pestki, miąższ obieramy. Dokładnie miksujemy z ogórkiem, 3 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i oberwanymi listkami z 3 łodyg bazylii. Dodajemy maślankę i miksujemy na pianę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią.