Jesienna depresja dopada prędzej czy później każdą z nas. Chwytamy się wielu sposobów na to, by z nią walczyć. Jesienną depresję zwalczyć może pomóc nam… jedzenie
fit.pl
2015-10-19 00:00
Udostępnij
Popraw swój nastrój jesienią!



I nie chodzi tu wcale o zajadanie swoich problemów! Niektóre składniki twojego codziennego menu mogą wpłynąć pozytywnie na twój nastrój.

Zwalcz zmęczenie szpinakiem

Szpinak to doskonałe lekarstwo na osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie czy anemię. Zawarte są w nim przeciwutleniacze, które pomocne są w profilaktyce nowotworów. Szpinak likwiduje zaparcia, a także jest pomocny przy obniżaniu cholesterolu we krwi. Ze szpinakiem powinni się zaprzyjaźnić wszyscy ci, którzy rzucają palenie, gdyż łagodzi głód nikotynowy. Szpinak to bogate źródło kwasu foliowego. Najzdrowszy jest surowy - dodany do sałatek, lub ugotowany w minimalnej ilości wody. Możesz również wykonać sok ze szpinaku, który pobudza i dodaje energii. Zmiksuj liście szpinaku, marchew, jabłko, kiwi. Taki mix zawiera witaminy A, C, E, B, K oraz przeciwutleniacze.

Jesteś smutna? Jedz owoce

Jesień i zima to okres, kiedy poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia znacznie spada. Cóż możemy zrobić, by dobry humor powrócił? Nic prostszego – jedzmy dużo owoców! Owoce egzotyczne, takie jak banany, ananasy, figi czy papaya dostarczają obok ważnych witamin i składników mineralnych porcję dobrego humoru. Zawierają one serotoninę, która poprawia nastrój. Zaleca się spożywanie owoców lekko przejrzałych, kiedy zawartość węglowodanów jest największa.

Zieloną herbatą w złość

Zawarte w herbacie zielonej olejki eteryczne i tenina działają orzeźwiająco. Pijmy więc ten aromatyczny napój jak najczęściej. Zielona herbata rozszerza naczynia krwionośne w mózgu, dzięki czemu lepiej pracuje, lepiej zapamiętujemy i koncentrujemy się. Obecność teiny uspokaja nas i wycisza, ale jednocześnie pozwala na zachowanie czujności umysłu.

Zmartwiona? Zjedz łososia

Łosoś to źródło selenu, wapnia oraz witamin E i D. Dieta, w której ważne miejsce w menu zajmuje łosoś wpływa na gospodarkę hormonalną i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega 3, co wpływa na poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych, które z kolei wpływają na pracę serca, zmniejszając w ten sposób ryzyko depresji.

Pasta jajeczna ukoi ZNP

ZNP, czyli Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego jest znany każdej kobiecie. To szczególnie trudny czas, bo często dopada nas wówczas chandra. Warto, by w tym czasie dostarczyć swojemu organizmowi węglowodanów, które pochodzą z jajek, pełnoziarnistego pieczywa czy indyka. Kromka pełnoziarnistego chleba z pastą jajeczną jest idealną kombinacją węglowodanów i protein, które wpłyną na poprawę naszego nastroju.

Czekolada na stres

Nie od dziś wiadomo, że gorzka czekolada wpływa na obniżenie poziomu stresu w naszym organizmie. Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Wystarczy 40 gramów dziennie, by zredukować stres.

Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość czekolady może wpłynąć na naszą sylwetkę. Dlatego też, gdy jesteśmy zestresowane sięgnijmy po kawałek czekolady, a następnie idźmy poćwiczyć. Istnieje szereg dowodów na to, że ćwiczenia fizyczne wpływają korzystnie na samopoczucie, poprawiają nastrój. Regularny trening fizyczny wpływa nie tylko pośrednio na nasz stan psychiczny, ale również ma udokumentowane właściwości bezpośredniego oddziaływania na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.

www.fit.pl