Wysoki poziom kwasów omega-3, zawarty w oleju z ryb, redukuje ryzyko rozwoju niektórych form raka, łagodzi bóle stawów, zmniejsza skutki depresji i innych zaburzeń psychicznych – tak donoszą nowe badania naukowe
fit.pl
2011-07-04 00:00
Udostępnij
Ryba zamiast leków na serce
Włoscy naukowcy donoszą o korzyściach spożywania oleju z ryb. Przebadali ponad siedem tysięcy osób, u których zdiagnozowano niewydolność serca. Połowa uczestników badania zażywała codziennie kapsułkę z kwasami omega-3 (wraz ze swoimi codziennimi lekarstwami), a druga połowa zażywała placebo. Badanie prowadzono przez cztery lata. W tym czasie, 27% uczestników spożywających kapsułkę z kwasami omega-3 zmarło z powodu niewydolności serca. W grupie zażywającej placebo, odsetek ten wyniósł 29%.

W równoległym badaniu, ta sama grupa naukowców, badała wpływ zażywania popularnego na niewydolność serca leku (Crestor). Okazało się, że spożywanie kapsułek z kwasem omega-3, przynosi więcej korzyści, niż stostowanie powszechnie znanego medykamentu. Jak twierdzi profesor Luigi Tavazii z centrum badawczego włoskiego stowarzyszenia kardiologów, badanie wykazało, iż długotrwałe podawanie 1g dziennie wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, skutecznie obniża śmiertelność i konieczność hospitalizacji osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe.

Mimo tych pozytywnych wyników, naukowcy przestrzegają przed przyjmowaniem suplementów diety na własną rękę. Leki przepisywane na receptę różnią się od suplementów diety powszechnie dostępnych w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i marketach.

Jak dbać o odpowiednią dawkę kwasów omega-3 we własnej diecie? Światowe organizacje zdrowia zalecają spożywanie dwa razy w tygodniu tłustych ryb, jak makrela, łosoś, halibut, sardynki. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 są także owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane, szpinak, brokuły, kalafior.

Źródło: healthnews.com

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl