W wielu krajach Święta Bożego Narodzenia są najważniejszym wydarzeniem roku. To okres radości, szczodrości i... niebywałego obżarstwa.
Na okres świąt pieczołowicie przygotowujemy bardzo kaloryczne, odświętne potrawy. Zjadamy dużo i syto, a potem często chorujemy. Jak ustrzec się od przytycia kilku kilogramów w święta?
Wigilijna wieczerza
Wieczór wigilijny jest najbardziej wzruszającym i uroczystym wieczorem roku. Rozpoczyna Święta Bożego Narodzenia, te jakże rodzinne święta, pełne przeróżnych pięknych tradycji i podniosłego nastroju. Potrawy stawiane podczas kolacji na wigilijnym stole są uważane za postne. Zgodnie z tradycją przyrządza się je bez udziału produktów pochodzenia mięsnego. Nie używa się do smażenia smalcu, słoniny, masła. Tego wieczoru nie spożywa się mięs, galaret, ani śmietany i mleka. Co prawda Kościół Katolicki zdjął nakaz postnej wigilii, jednak w większości domów nadal przygotowuje się ją zgodnie z tradycją.
Potrawy wigilijne
Na stole goszczą wówczas ryby, bigos z grzybami, barszcz, zupa z suszu, pieczywo, kapusta z grochem, łazanki z makiem, kasza ze śliwkami, pierogi z grzybami. Do przygotowywania dań wigilijnych nie stosuje się dodatku tłuszczu zwierzęcego, dlatego też potrawy przygotowywane zgodnie ze starymi recepturami powinny być z natury niskokaloryczne. Oczywiście można tu przesadzić z ilością zjadanych dań, ale ogólnie rzecz ujmując potrawy wigilijne są bezpieczne dla naszego żołądka.
Obfitości świątecznego stołu
Po dietetycznej wigilii stajemy przed nie byle jakim wyzwaniem – przeżycia dwóch dni Świąt Bożego Narodzenia. Nie jest to okres łatwy. Wszelkie spotkania rodzinne, wspólne obiadki i podwieczorki sprzyjają nadmiernemu spożywaniu pokarmów. Nie oszukujmy się – wszelkie potrawy świąteczne: flaki, rosoły, golonki, żeberka, faszerowane mięsa, pieczyste kiełbasy i oczywiście słodkie, bogate w bakalie ciasta, nie należą do dań dietetycznych.
Wartość kaloryczna wybranych potraw świątecznych wg. IŻŻ
Nazwa potrawy |
Masa 1 porcji [g] |
Wartość kaloryczna [kcal] |
Kotlet schabowy |
100 |
357 |
Flaki |
250 |
210 |
Kabanosy |
100 |
326 |
Golonka |
200 |
588 |
Sernik z rodzynkami |
100 |
340 |
Ciasto drożdżowe |
100 |
291 |
Piernik z bakaliami |
100 |
372 |
Rolada z masą makową |
100 |
353 |
Keks z bakaliami |
100 |
381 |
Ciasto tortowe z owocami |
150 |
276 |
Czekolada nadziewana |
50 |
225 |
Wino czerwone |
100 |
68 |
Święta za stołem
Dodatkowym utrudnieniem dla każdego z nas, jest fakt, że częstym zwyczajem w polskich domach jest pozostawanie za stołem przez cały dzień. Siadamy do stołu przed śniadaniem, a pozostajemy za nim, aż do pory kolacji i to bez przerwy na jakikolwiek spacer, czy rozrywkę na świeżym powietrzu. Zwykle tracimy zdrowy rozsądek i popadamy w świąteczne obżarstwo. A nasz biedny przewód pokarmowy samodzielnie musi się z tym nadmiarem jakoś uporać.
Zawsze umiar
Nie ma lepszej rady, niż zachowanie umiaru w spożywaniu wszystkiego, co pyszne, pachnące i niezwykle kuszące. Jeżeli nie chcemy cierpieć na kilka dni przed balem sylwestrowym z powodu 2-3 niewinnie zdobytych świątecznych kilogramów, rozważnie nakładajmy sobie na talerz wszelkie kulinarne dobro. Nie należy z drugiej strony popadać w skrajność i nerwowo przeliczać wszystkie kalorie, odbierając sobie w ten sposób radość z ucztowania, ale zasada zdroworozsądkowego umiaru nikomu nie zaszkodzi.
Kilka porad, które pomogą zdrowo przeżyć Święta:
- Unikaj całodniowego przesiadywania za stołem.
- Staraj się spędzać czas przy stole raczej na rozmowie niż na jedzeniu.
- Pamiętaj, że nie musisz spróbować wszystkich potraw na raz.
- Nie nakładaj sobie bardzo dużych porcji na talerz.
- Zamiast frytek, klusek i ziemniaków sięgaj po porcję surówki.
- Nie jedz niczego na siłę – przejadanie to najgorszy wróg szczupłej sylwetki.
- Deseru nie jedz bezpośrednio po obiedzie, odczekaj trochę, daj organizmowi czas na strawienie dwudaniowego obiadku.
- Nie przesadzaj ze słodyczami i ciastami – tłuszcz najszybciej się odkłada.
- Unikaj alkoholu – najpierw alkohol zostanie spalony, a pozostały posiłek powędruje do magazynów organizmu.
- Po spożyciu głównego posiłku wstań od stołu – unikniesz przegryzania między posiłkami.
- Zmobilizuj rodzinę do wspólnego spaceru przynajmniej 1 raz dziennie. Aktywność fizyczna pozwoli uruchomić szybsze spalanie pokarmów.
A. Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl