Alergia pokarmowa dotyka już co 5 Europejczyka. Najczęściej jest obserwowana w wieku niemowlęcym i dziecięcym, z uwagi na jeszcze słabo rozwinięty system immunologiczny i pokarmowy  
fit.pl
2012-03-07 00:00
Udostępnij
Alergia pokarmowa
alergia-pokarmowa2Alergia pokarmowa jest nagłą odpowiedzią systemu immunologicznego na konkretny pokarm. W tym typie reakcji, system immunologiczny bierze pokarm za obcego najeźdźcę, co często skutkuje nagłą reakcją alergiczną rozwijającą się w ciągu minut. Tego typu reakcja jest najczęściej kojarzona z alergiami na orzechy.
Alergia pokarmowa cechuje się objawami występującymi nagle, w ciągu kilku minut lub sekund. W ekstremalnych przypadkach może stanowić zagrożenie życia. 

Objawy alergii pokarmowej można podzielić na:
1.Reakcje skórne - pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy), atopowe zapalenie skóry, inne zmiany z towarzyszącym świądem, suchość skóry, 
2.Reakcje z układu oddechowego -  utrzymujący się katar lub stale zatkany nos, powracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenia uszu, obrzęk krtani, astma
3. Objawy żołądkowo-jelitowe- kolka brzuszna, wymioty i biegunka, brak apetytu, nieprawidłowe stolce (biegunki, zaparcia), bóle brzucha, nudności, nieprawidłowe przyrosty masy ciała.
4. Reakcje neurologiczne - ciągłe rozdrażnienie, nadmierna ruchliwość, zaburzenia snu, migrena, bóle głowy.
5. Reakcje uogólnione - wstrząs anafilaktyczny- zagrożenie życia

Produkty uczulające:
  • orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy brazylijskie, nerkowca, macadamia
  • zboża zawierające gluten: pszenica, owies, jęczmień, żyto
  • gryka, sezam, soja
  • owoce morza i ryby (śledź, makrela, tuńczyk, łosoś)
  • jaja, białka mleka, sery pleśniowe
  • brzoskwinie, morele, wiśnie, śliwki, truskawki, cytrusy, banany
  • seler, pomidory, banany, szpinak, papryka, kiszona kapusta
  • czekolada, kakao, miód
  • wątroba wieprzowa, sucha kiełbasa, wołowina, cielęcina
  • chipsy, słodycze

Substancje dodawane do żywności mogące wykazywać właściwości uczulające:
  • benzoesan sodu (E 211)
  • glutaminian sodu (E 621)dwutlenek siarki (E 220)
  • kwas sorbowy (E 200)
  • azotyny (E 250)
  • tartrazyna (E 102); składnik m.in. sproszkowanych deserów i oranżad 
  • błękit brylantowy (E 133); składnik konserw warzywnych
  • brąz FK (E 154); dodawany do konserw rybnych i ryb wędzonych
  • czerwień koszenilowa (E 124); obecna cukierkach budyniach, a także w wędzonych rybach
  • żółcień pomarańczowa (E 110); dodawana do marmolad, tabletek, gum do żucia 

Zaburzeniom pracy układu pokarmowego towarzyszą głównie kołatanie serca czy dolegliwości oddechowe jak duszność, puchnąca krtań, wargi czy dziąsła.
Najcięższym objawem jest wstrząs anafilaktyczny, który może nawet prowadzić do zgonu (np. w ciężkich reakcjach alergii na “orzechy”: czy warzywa opryskane silnie pestycydami).

Warto wiedzieć, że alergia pokarmowa może nawet znacznie upośledzać pracę mózgu, prowadząc do zaburzeń koncentracji, silnego, wręcz paraliżującego zmęczenia, apatii, agresji, maskowanych dolegliwości psychiki, o które nie podejrzewalibyśmy alergii. Stany lękowe nie są rzadkością, zarówno u nastolatków, jak i dorosłych – w tym m.in. ataki paniki.

Wszystkie te zaburzenia wymagają różnych testów diagnostycznych i różnego postępowania terapeutycznego. W leczeniu alergii pokarmowej zaleca się eliminację z diety alergenów. Ustalenie diety powinno odbywać się przez specjalistę. Leczenie dietetyczne może odbywać się również przez wspomaganie farmaceutykami, na przykład lekami przeciwhistaminowymi.

www.zdrowie.fit.pl