Sok malinowy, miód, rum i korzenne przyprawy to najlepsze rozgrzewające dodatki do herbaty. Poznaj ich moc i smak
fit.pl
2012-02-10 00:00
Udostępnij
Herbata ciepła doda
Jak zapowiadają synoptycy w najbliższych tygodniach pogoda nie będzie dla nas łaskawa. Przed nami zimne i mokre tygodnie. Pomimo parasola, czapki nasuniętej na uszy i wełnianych skarpet nie raz przemarzniemy czekając na autobus czy wyprowadzając zwierzaka na spacer. Nawet grube ubranie nie jest w stanie nas tak rozgrzać jak ciepła i aromatyczna herbata wzbogacona o rozmaite dodatki.

Ciepły napój wzmacnia odporność naszego organizmu oraz chroni przed chorobami i zwykłymi sezonowymi przeziębieniami. Kilka łyków powinno nas rozgrzać i złagodzić pierwsze objawy infekcji. Sekretem herbat jest także to, że dodają energii i poprawiają nastrój. Są więc doskonałym sposobem na jesienną chandrę. Szykując herbatę nie zapominajmy więc o cennych dodatkach.

Sok z malin – najlepszy jest ten domowej roboty, zrobiony z dojrzałych, wygrzanych słońcem owoców, sok działa napotnie.

Jeżówka – jest znana w medycynie ludowej od wieków; pobudza wytworzenie się różnych komórek odpornościowych i przyspiesza kurację.

Lipa – ma właściwości rozgrzewające i napotne. Jest niezastąpiona przy gorączce.

Miód – słoiczka z miodem nie powinno zabraknąć w twojej spiżarce przez cały rok, ale w okresie jesienno-zimowy jest obowiązkowy. Herbata z łyżeczką miodu przyniesie ulgę drogom oddechowym, złagodzi kaszel i bóle gardła, pomoże pozbyć się chrypy.

Dzika róża – jest bogatym źródłem w witaminy С, dodaje sił i wzmacnia organizm.

Rum – trunek o wysokiej zawartości alkoholu, zapewni herbacie wyjątkowy smak i zapach, a przede wszystkim wytworzy ciepło, które na długo pozostanie wewnątrz naszego ciała.

Przyprawy korzenne – do których zaliczamy cynamon, chili, szafran, imbir, kardamon, goździki. Zawierają substancje usprawniające procesy metaboliczne, dzięki czemu organizm ma więcej energii.

Pamiętajmy, żeby dodatki mieszać tylko z ciepłą herbatą. Nie powinna być ona bardzo esencjonalna. Woreczek z suszem lub liście najlepiej zalewać gorącą, a nie wrzącą wodą. Sok malinowy czy rum wlewajmy do już ostudzonego wywaru. Wszystko po to, by nie zatraciły się cenne właściwości herbaty i dodatków na których nam tak bardzo zależy, gdy trzęsiemy się z zimna.

Często sięgamy także po herbatę z cytryną wierząc, że i ona nas rozgrzeje. My jednak odradzamy takiego połączenia. Herbata z cytryną rozszerza naczynia krwionośne, przez co organizm nie trzyma ciepła i szybko się wychładza.

www.zdrowie.fit.pl