Jak podaje BBC News hiszpańscy badacze odkryli, że bliska ich sercu dieta śródziemnomorska może chronić przed depresją i leczyć jej objawy. Ich zdaniem naturalny sposób odżywiania się południowców uważany jest przez lekarzy i dietetyków za najzdrowszy, sprzyja naszej kondycji psychicznej
fit.pl
2009-10-07 00:00
Udostępnij
Hiszpański sposób na depresję
 
 Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich
potraw
Dieta śródziemnomorska bazuje głównie na warzywach i owocach. Do podstawowych elementów zalicza się również ryby, owoce morza i produkty zbożowe. Posiłki przygotowywane z tych produktów są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta uboga jest natomiast w mięso, zwłaszcza czerwone.

Grupa naukowców z uniwersytetu w Las Palmas i Nawarry po trwających 4 latach obserwacjach grupy 10 094 osób stwierdza, że osoby których dieta skomponowana jest z warzyw, owoców, ryb i produktów zbożowych są o 30% mniej narażeni na depresję.

Badania pozytywnie wypadły zwłaszcza u osób bez nałogów i aktywnych fizycznie. Badacze uważają jednak, że styl życia nie miał dużego wpływu na wynik eksperymentu. Ustalono, że to zasługa śródziemnomorskich nawyków żywieniowych.

Dr Cecilia D'Felice – psycholog kliniczny z zespołu badających relację między dietą a depresją uzasadniając słuszność odkrycia, powiedziała, że np. oliwa z oliwek podnosi poziom serotoniny podobnie jak leki, które podaje się osobom cierpiącym na depresję.

Badania w tym zakresie będą nadal kontynuowane w celu dokładnego zbadania tych zależności.

www.fit.pl