Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw |
Grupa naukowców z uniwersytetu w Las Palmas i Nawarry po trwających 4 latach obserwacjach grupy 10 094 osób stwierdza, że osoby których dieta skomponowana jest z warzyw, owoców, ryb i produktów zbożowych są o 30% mniej narażeni na depresję.
Badania pozytywnie wypadły zwłaszcza u osób bez nałogów i aktywnych fizycznie. Badacze uważają jednak, że styl życia nie miał dużego wpływu na wynik eksperymentu. Ustalono, że to zasługa śródziemnomorskich nawyków żywieniowych.
Dr Cecilia D'Felice – psycholog kliniczny z zespołu badających relację między dietą a depresją uzasadniając słuszność odkrycia, powiedziała, że np. oliwa z oliwek podnosi poziom serotoniny podobnie jak leki, które podaje się osobom cierpiącym na depresję.
Badania w tym zakresie będą nadal kontynuowane w celu dokładnego zbadania tych zależności.
www.fit.pl