Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze, to przeziębienia i grypa. Większość z nas cierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna. Przeziębienia i grypa rozprzestrzeniają się bardzo szybko
fit.pl
2010-02-16 00:00
Udostępnij
Odporność na przedwiośniu
rybak-333

Kolejną falę zachorowań lekarze zapowiadają w okresie przesilenia wiosennego. Kiedy mrozy ustaną, wirusy i bakterie uaktywniają się ze zwiększoną siłą. Nasze organizmy, osłabione po okresie zimowym, potrzebują wzmocnienia, aby bronić się przed ich atakiem. Dlatego tak ważna jest profilaktyka.

Co robić, by ustrzec się przed grypą i przeziębieniem?
  
Zdrowy organizm broni się przed zakażeniem uruchamiając mechanizmy obronne. Naturalne metody wzmacniania odporności to m.in. aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, ale przede wszystkim odpowiednia dieta bogata w warzywa i ryby morskie.

Tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3 (wśród nich najważniejsze to EPA i DHA), które pełnią istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka. Niedobór tych kwasów zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Osoby, które w swojej diecie nie uwzględniają wystarczającej ilości tłustych ryb morskich, mogą dostarczyć kwasy omega-3 poprzez suplementację odpowiednimi produktami. Przy wyborze bardzo ważna jest jakość produktu, jego pochodzenie i zawartość kwasów omega-3, która powinna pokrywać lub być bliska dziennemu zapotrzebowaniu. Te warunki spełnia norweski preparat Triomar Odporność.

W budowaniu odporności istotne jest wspomaganie działania kwasów omega-3 odpowiednio wyselekcjonowanymi witaminami. Ostatnie badania naukowe dowodzą, że szczególną rolę we wspomaganiu systemu immunologicznego ma witamina D3 (jest ważniejsza nawet niż witamina C). Jej niedobór ma wpływ na częstszą zapadalność na infekcje.

[-------]

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla życia człowieka, wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na patogeny, czyli tym samym poprawiają odporność naturalną. Oznacza to, iż odpowiednia podaż kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia jego funkcjonowanie, chroniąc organizm przed infekcjami i skracając ich przebieg.
Zdrowie z Norwegii!

Bierzmy przykład z Norwegów! Morze zawsze odgrywało ważną rolę dla mieszkańców Norwegii. Jego bliskość miała i ma duży wpływ na zwyczaje żywieniowe w tym kraju. Norwegowie to naród w Europie, w którym najwięcej jest osób dożywających wieku 100 lat w pełnym zdrowiu! Spożywają oni bardzo dużo ryb morskich, a dodatkowo specjalizują się w wytwarzaniu produktów pochodzących z ryb i zawierających kwasy omega-3.

W naszej diecie brakuje ryb morskich!

Eksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jednak wyniki badań WOBASZ (Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie stanu zdrowia ludności) wskazują na bardzo niskie spożycie ryb morskich w naszym kraju. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej (w niektórych województwach np. świętokrzyskim, średnie spożycie ryb jest bliskie zeru), podczas gdy Norwegowie spożywają ich ponad 4 razy więcej. Dlatego powinniśmy sięgać po suplementy diety, aby stała się ona bogatsza o wartościowe składniki.

Jeśli nie jesz wystarczająco dużo ryb…

Aby dostarczyć w naszemu organizmowi odpowiednią dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych można przyjmować preparaty z omega-3. Niezwykle ważna jest jednak jakość produktu, jego pochodzenie i zawartość kwasów omega-3, która powinna być bliska dziennemu zapotrzebowaniu (ok.1g) Warto zaufać tu norweskim producentom, którzy o rybach i ich wpływie na zdrowie wiedzą najwięcej. Właśnie dzięki ich doświadczeniom powstał suplement diety Triomar Odporność, który wzmacnia odporność organizmu i pomaga mu bronić się przed infekcjami.

www.fit.pl