Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, podkreśla: „Na wstępie warto jest zaznaczyć, że nasze ciało jest przystosowane do samooczyszczania. Organizm robi to za pomocą paru narządów. Mowa tu przede wszystkim o nerkach i wątrobie. Nerki neutralizują kwasy, usuwają nadmiar wody oraz filtrują krew. Wątroba – największy gruczoł ludzkiego ciała – pełni około 500 funkcji; m.in.: przekształca toksyczny amoniak, neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu, papierosów oraz niektórych leków. Praca tych narządów jest niezastąpiona, a odpowiednią dietą jesteśmy w stanie je wzmocnić i pomóc im w pracy”.
Woda
Woda to element od lat doceniany w kulturach niemal całego świata. Żywioł ten w słowiańskich obrzędach występował zarówno przy rytuałach poświęconym noworodkom, parom młodym, uroczystościom pogrzebowym, a także zwierzętom. Bez wody nie ma życia.
Odwodniony organizm nie jest w stanie pracować. Szacuje się, że na każdy kilogram naszego ciała dziennie musimy dostarczyć około 30 ml wody. Optymalne nawodnienie pobudza pracę nerek.
Ewelina Klimek, specjalistka produktowa w ekologicznym centrum Arkana Smaku, podpowiada: „By nie zapomnieć o regularnym nawadnianiu, warto zaopatrzyć się w butelkę filtrującą. Wtedy dostęp do smacznej wody pitnej nie powinien być problemem – wystarczy tylko woda z kranu. Aby przemóc się do wypijania większych ilości, dorzucajmy do szklanki listki mięty, plasterek cytryny czy ogórka. Bo woda może nam smakować! Zrezygnujmy jednak z sztucznie dosładzanych wód smakowych. Czasem podstępnie dostarczają nam one dodatkowych, pustych kalorii”.
Napary ziołowe i zielona herbata
Zioła odpowiednio dobrane do naszych potrzeb są w stanie uczynić wiele dobrego. Oto przykładowe zastosowania:
pokrzywa – pobudza procesy przemiany materii, dostarcza żelaza, krzemu oraz witaminy C,
czystek – wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, podnosi odporność,
rumianek – pomaga na skurcze i zapalenia żołądka oraz jelit, działa przeciwzapalnie,
ostropest plamisty – chroni komórki wątrobowe, przyczynia się do ich regeneracji.
Zielona herbata to jeden z najbogatszych w substancje odżywcze napojów. Znajdziemy w niej całą gamę witamin (A, B, C, E), antyoksydantów, lipidów oraz makro- i mikroelementów (wapń, potas, fluor, cynk). Regularne picie zielonej herbaty pomoże w redukcji tkanki tłuszczowej oraz zwiększy ilość enzymów trawiennych.
Kurkuma
Kurkuma jest nieodłączną przyprawą kuchni indyjskiej, a w medycynie ajurwedyjskiej przypisuje się jej działanie lecznicze.
Związkiem chemicznym odpowiedzialnym za wszystkie dobrodziejstwa tej przyprawy jest kurkumina. Jest to substancja silnie antyoksydacyjna, ma działanie przeciwzapalne, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym (otyłość, cukrzyca, zapalenia stawów) oraz układu krwionośnego. Co więcej, zapobiega powstawaniu nowych komórek rakowych. Kurkuma jest także neutralizatorem reaktywnych form tlenu, które w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na pracę organizmu.
Specjalistka z Arkanów Smaku przypomina: „Aby korzystać z cudownych właściwości kurkumy, należy łączyć ją z odrobiną pieprzu. Zawarty w nim związek – piperyna – zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%!”
Węgiel aktywny
W dzisiejszych czasach węgiel aktywny zazwyczaj stosujemy na krótkotrwałe dolegliwości związane z układem pokarmowym. Mało jednak mówi się o tym, jaką węgiel aktywny rzeczywiście ma moc. W XIX wieku francuski badacz Tourey, by udowodnić neutralizujące działanie owej substancji, samowolnie zażył śmiertelną dawkę strychniny, a następnie podobną ilość węgla. Eksperyment powiódł się i naukowiec przeżył.
Wszystko za sprawą budowy tej niesamowitej substancji. Powierzchnia węgla aktywnego jest porowata, co sprawia, że wiąże wszelkiego rodzaju toksyny. Dlatego jest najlepszym naturalnym lekarstwem na wzdęcia, gazy, zatrucia nieświeżym jedzeniem.
Węgiel aktywny stosowany jest również w kosmetyce: jako składnik kremów, maseczek, peelingów, toników może pomóc w walce z trądzikiem. Kupując pastę do zębów z tym składnikiem, możemy spodziewać się efektu wybielenia.
Aloes
Aloes wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto jest niezastąpiony w budowaniu odporności. Szczególnie przydatny może okazać się dla alergików, bowiem hamuje rozwój alergii. Jego substancje śluzowe pomagają pozbyć się złogów w jelicie – są to kamienie kałowe, które powstały w wyniku problemów z wypróżnianiem.
W sklepie zawsze wybierajmy sok z największą ilością miąższu – będzie on miał najwięcej substancji odżywczych.
Wszystkie wymienione składniki są jedynie wskazówką i warto pamiętać, że bez zrównoważonej diety i choć krótkiego wysiłku fizycznego każdego dnia detoks na niewiele się zda. Pamiętajmy też, by w powakacyjnej panice nie zaczynać głodówek ani nie sięgać po "magiczne specyfiki na wszystko". Kluczem do oczyszczenia organizmu jest zdrowa dieta i ruch.