Koniec zimy, to szczególnie trudny czas dla naszej odporności. To właśnie wtedy najczęściej dopadają nas infekcje. W tym okresie też odnotowuje się najwięcej zachorować na grypę. „Brak słońca, będącego głównym źródłem witamin D oraz ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, które dostarczają nam wielu niezbędnych witamin sprawiają, że nasza odporność jest znacznie słabsza – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Jak zatem możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy i ustrzec się przed chorowaniem? „Powinniśmy zadbać, aby nasz organizm codziennie otrzymywał odpowiednią porcję witamin, wtedy nasz układ odpornościowy będzie silniejszy i pomoże nam to ustrzec się przed wieloma chorobami, nie tylko sezonowymi infekcjami.” - podkreśla dr Patrycja Szachta.
Porcja wiedzy o witaminach
Wśród witamin wzmacniających naszą odporność najczęściej wymieniane są: A, E, B6, C, D. Przyjrzyjmy się bliżej dwóm z nich.
Witamina D. Naukowcy prowadzący badania nad właściwościami tej witaminy stwierdzili, że każda komórka ludzkiego ciała posiada dedykowany dla niej receptor, a jej działanie w ludzkim organizmie jest znacznie szersze niż dotychczas przypuszczano. Najczęściej myślimy o witaminie D w kontekście prawidłowego rozwoju kośćca u dzieci oraz jako elemencie profilaktyki osteoporozy u osób starszych. Jednak jej niedobory związane są z większym ryzykiem rozwoju chorób serca, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, nowotworów oraz znacznego spadku odporności.
Największe ilości witaminy D syntetyzowane są w skórze, po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Ten sposób jej pozyskiwania może pokrywać nawet 90% dziennego zapotrzebowania. W związku z tym, jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na powstawanie tej witaminy są pory roku. W szerokości geograficznej, w której żyjemy, synteza witaminy D w okresie od października do marca jest właściwie niemożliwa. Mylnie sądzi się, że dobrym źródłem witaminy D są produkty mleczne. W rzeczywistości jej zawartość w produktach nabiałowych jest bardzo mała. Witamina ta dostępna jest natomiast w takich produktach spożywczych jak tłuste ryby i żółtka jaj. Jednak i w nich ilość jaką możemy przyjąć wraz z dietą jest niewystarczająca. Dlatego też, aby dostarczyć jej odpowiednie ilości musimy ją suplementować.
Witamina C. W przyrodzie, większość gatunków zwierząt posiada zdolność do samodzielnego wytwarzania witaminy C, dzięki czemu nie są one uzależnione od jej dostaw wraz z pożywieniem. Niestety człowiek nie dysponuje enzymami niezębnymi do jej produkcji i zmuszony jest do jej bieżącego przyjmowania ze środowiska zewnętrznego. Witamina C jest antyoksydantem co oznacza, iż pomaga w walce z reaktywnymi formami tlenu, nazywanymi także wolnymi rodnikami. Związki te wywierają negatywny wpływ na organizm, prowadząc m.in. do powstawania niekorzystnych zmian w DNA, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.
Dzięki swojemu działaniu witamina C redukuje ilość szkód wywoływanych przez stres oksydacyjny. Witamina C jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, wpływając na zwiększenie aktywności komórek odpornościowych. Do głównych źródeł witaminy C zalicza się produkty roślinne – owoce i warzywa. Jedne z jej najlepszych źródeł to m.in. maliny, truskawki, czarna i czerwona porzeczka, owoce cytrusowe, papryka czerwona, brokuły, kapusta czy natka pietruszki.