Pani Doktor, Mam 37 lat, 168 cm wzrostu i aktualnie ważę ok 90 kg. Bardzo proszę o poradę co mogę zrobić aby schudnąć, zrzucić moją nadwagę ? Pół roku temu (09.2011) zdiagnozowano u mnie zatorowość płucną - spędziłam 7 dni w szpitalu na oddziale kardiologii. Potem 2 m-ce byłam na zwolnieniu lekarskim (siedziałam w domu), ponadto ze względu na serce zakazano mi aktywności fizycznej (lekarz prowadzący). Od dnia diagnozy przyjmuję leki zmniejszające krzepliwość krwi (warfin). Ze względu na Warfin muszę kontrolować spożywanie pewnych pokarmów, np.: zielone warzywa (sałata, brokuły, itp) - wg mojego lekarza powinny byc przeze mnie spożywane w mini ilościach, najlepiej ich nie jeść :( Niestety przez ten okres (ok 10 m-cy) przytyłam ok 15 kg... Moje pytanie to: jak zrzucić nadwagę w mojej sytuacji ? Nigdy wcześniej nie mialam problemów zdrowotnych, ciśnienie krwi mam ok (110-120 / 80-90) - czy istnieje jakaś dieta dla osób przyjmujących Warfin ? Jakiego rodzaju aktywność fizyczną mogłabym uprawiać ? Z niecierpliwością oczekuję pomocy / porady Dziękuję i pozdrawiam, SEIVA
fit.pl
0000-00-00 00:00
Udostępnij
Sposób odżywiania wpływa na zapotrzebowanie organizmu na leki przeciwzakrzepowe. Pacjenci przewlekle leczeni acenokumarolem lub warfaryną są wrażliwi na zmieniającą się ilość witaminy K dostarczanej z pożywieniem, głównie pod postacią fylochinonów zawartych w produktach roślinnych. Zwiększone spożycie witaminy K w przypadku spożywania dużych ilości zielonych warzyw zmniejsza efekt przeciwzakrzepowy leku. W niektórych dietach odchudzających występują naprzemiennie okresy dużego i małego spożycia witaminy K. Dobrym przykładem jest zielona sałata, która zawiera dużo witaminy K. Jedzona codziennie w dużych ilościach może wpłynąć na parametry krzepnięcia, obniżyć INR, co spowoduje zalecenie zwiększenia dawki. Zupełne zaprzestanie jedzenia sałaty może przy tej samej dawce leku spowodować podwyższenie wskaźnika INR, czyli mniejszą krzepliwość krwi. Jeśli lekarz nie wie o tych zmianach, nie skoryguje odpowiednio dawki, w konsekwencji kontrola stanie się chaotyczna. Od chwili ustalenia właściwej dawki leku chory powinien starać się utrzymać ten sam rodzaj diety, unikać nadmiernego objadania się czy też drastycznego odchudzania. Produkty o dużej zawartości witaminy K zmniejszają efekt przeciwzakrzepowy. Należą do nich: otręby pszenne, wątróbka, kapusta, kalafior, ziarno soi, sałata, szpinak. Najwięcej witaminy K zawiera kiszona kapusta, należy unikać jej spożywania. Produkty o małej zawartości witaminy K nie wpływają na działanie doustnych antykoagulantów. Są to: śmietana, jabłka, mleko, pomarańcze, wołowina, truskawki, marchew, groch, ziemniaki, szparagi, groszek zielony. Chory przyjmujący leki przeciwzakrzepowe ma większą skłonność do krwawień. Wszystkie urazy, również sportowe, mogą być niebezpieczne. Dlatego należy wybierać sporty mało urazowe.

Jedyne, co mogę Pani zaproponować, to zakup diety indywidualnej w Poradni Dietetycznej Fit.pl, gdzie dietetyk, po odpowiednim wywiadzie zoptymalizuje dietę redukcyjną do Pani stanu zdrowia i preferencji.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska