Czy to prawda, że czerwone wino zapobiega chorobom serca? Claudia z Mrągowa

Czy to prawda, że czerwone wino zapobiega chorobom serca? Claudia z Mrągowa
fit.pl
2011-03-22 00:00
Udostępnij
Poniekąd tak. Liczne badania dowiodły, że ludzie pijący czerwone wino rzadziej zapadają na choroby serca. Wynik tych badań określono mianem paradoksu francuskiego. Jak wiadomo Francuzi są smakoszami wina i rejonie basenu Morza Śródziemnego wina pije się bardzo dużo. Wino czerwone jest wyjątkowo bogatym źródłem związków polifenolowych. Flawonoidy są uważane za bardzo cenne antyoksydanty.

W organizmie ochraniają przed utlenianiem nienasycone kwasy tłuszczowe w komórkach naszego ciała i strukturach błonowych. Wpływają na gospodarkę cholesterolową, zapobiegając wzrostowi poziomu złego cholesterolu. Dlatego uważa się, że flawonoidy są skuteczne w profilaktyce chorób miażdżycowych. Związki te wykazują ponadto działanie przeciwnowotworowe.

dr A.Czarnewicz-Kamińska